NOUTĂȚI

Preferințele moldovenilor. În Parlament ar ajunge PAS, blocul PSRM-PCRM, blocul politic al lui Ilan Șor și „Partidul Nostru”

Compus de Redacția STAR

Partidul Acțiune și Solidaritate, blocul format din PSRM și PCRM, blocul politic Șor și formațiunea politică Partidul Nostru ar putea accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de CBS-AXA la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene, pe parcursul lunilor iunie și iulie. Aceeași cercetare sociologică relevă că actualul președinte al țării Maia Sandu va acumula cel mai mare număr de voturi dacă duminica viitoare va fi organizat scrutinul prezidențial.

Maia Sandu ar obține puțin peste 30 la sută dintre sufragii. Lidera de la Chișinău este urmată în sondaj de socialistul Igor Dodon și președintele formațiunii politice Partidul Nostru Renato Usatîi, care ar acumula 13 și respectiv șapte procente. Pe locul patru și cinci s-ar situa fosta bașcana a Găgăuziei, Irina Vlah și edilul Chișinăului, care este și liderul MAN, Ion Ceban, fiecare dintre ei, cu puțin peste cinci la sută dintre voturile moldovenilor.

Peste 16 la sută dintre alegători nu au decis pentru cine vor vota, iar alte două procente nu știu sau nu răspund la această întrebare. În cadrul aceluiași sondaj, respondenții au fost rugați să numească personalitatea politică în care au cea mai mare încrederea, iar cei mai mulți, mai exact aproape 39 la sută susțin că niciuna nu le inspiră încredere.

,,Cea mai mare pondere sunt cei care spun că în nimeni nu au încredere- 38, 2 %, apoi urmează politicieni, precum Maia Sandu – 21, 3 %, cu un scor de trei ori mai mic, urmează pe locul doi urmează Igor Dodon, cu 7,2 %, apoi cu 4,6 % Ilan Șor, Renato Usatîi – 3,3 %”, a spus Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA.

Iar la întrebarea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproape 27 la sută dintre respondenți au spus că vor vota Partidul Acțiune și Solidaritate, alte aproape 15 procente blocul PSRM-PCRM, puțin peste opt procente blocul politic Victoria al oligarhului fugar Ilan Șor și alți 5,3 la sută formațiunea politică Partidul Nostru, în timp ce 14, 1 la sută susțin că nu-și vor da votul pentru niciun partid, iar 20, 4 de procente nu știu sau nu răspund.

,,Dacă excludem aceste două grupuri de respondenți, cifrele arată în felul următor: 40, 8 la sută cu PAS , urmat de PCRM și PSRM- 22, 2 %, 12, 8 % blocul Victorie și 8,2 – Partidul Nostru”.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 iunie – 18 iulie pe un eșantion de 1119 de respondenți. Are o marjă de eroare de +/-2,9 la sută și a fost realizat prin metoda față în față atât în limbile română, cât și rusă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu