NOUTĂȚI

Cu o întârziere de șapte luni, proiectul bugetului Capitalei pentru anul 2024 a fost aprobat

Compus de Redacția STAR

După mai multe încercări eșuate, dispute, acuzații reciproce și cu o întârziere de șapte luni, bugetul Capitalei a fost votat și aprobat marți în lectură finală de 37 de consilieri MAN, PAS, PCRM și Platforma DA. Consilierii PSRM s-au abținut de la vot, iar reprezentanții formațiunii politice Partidul Nostru și ai Partidului Renaștere au lipsit de la vot.

,,Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 a fost aprobat! Felicitări chişinăuienilor”.

În debutul ședinței CMC, consilierii din fracțiunea PAS au anunțat că nu vor participa la dezbateri și nu vor vota bugetul până când solicitările lor nu vor fi luate în considerare, acuzându-l pe primarul Capitalei Ion Ceban că „refuză orice dialog” și „negociază funcții cu socialiștii”.

,,Am chemat primarul la discuții, cerând două condiții esențiale pentru votarea bugetului: finanțarea grupelor cu program prelungit și asistenților personali. PAS nu va participa la această mimare”, a spus Zinaida Popa, președintele fracțiunii PAS în CMC.

La ședința operativă de luni a serviciilor Primăriei, edilul Capitalei, Ion Ceban susținea cu fermitate că nu va modifica proiectul bugetului propus spre vot.

,,Suntem bine mersi cu bugetul actual. Va fi prezentat așa cum a fost discutat și prezentat public, el a fost consultat public cu toți”.

Marți, însă edilul a schimbat macazul și a acceptat majoritatea propunerilor înaintate de PAS. Aproape toate amendamentele consilierilor PAS, printre care majorarea bugetului pentru suburbii cu 50 de milioane de lei și alocarea a 70 de milioane de lei pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, au fost votate.

,,Ne bucurăm că am putut să obținem aceste finanțări pentru chișinăueni ca rezultat al solicitărilor din partea oamenilor. Vă mulțumim și Doamne Ajută la realizarea și executarea bugetului care este foarte și foarte important’‘, a spus Zinaida Popa, președintele fracțiunii PAS în CMC.

Consilierii MAN au menționat că au votat aproape toate amendamentele fracțiunii PAS pentru a continua „modernizarea și dezvoltarea orașului Chișinău”.

,,Astăzi am ajuns la un consens istoric. Demonstrăm că suntem capabili să depășim diferite ambiții personale”, a spus Grigore Bejenaru, vicepreședintele fracțiunii MAN.

În schimb niciun amendament propus de PSRM nu a fost votat de consilieri. Nemulțumiți aleșii PSRM nu au votat bugetul.

,,Niciun amendament din partea fracțiunii PSRM nu a fost votat. Se pare că ați primit astfel de indicații și noi observăm asta la colegii noștri. Am fost nevoiți să ne abținem. Succes”, a spus Alexandr Odințov vicepreședintele fracțiunii PSRM în CMC.

La rândul său, consilierul Platformei DA, Victor Chironda a menționat că va fi cu ochii pe executarea bugetului.

,,Vreau să văd cum va reuși executivul să valorifice acele sute de milioane pe care le-a băgat în următoarele cinci luni”.

Bugetul votat marți de aleșii locali prevede venituri în valoare de 7,56 miliarde de lei și cheltuieli de 8,2 miliarde de lei, iar deficitul bugetar constituie peste 640 milioane de lei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu