NOUTĂȚI

Pentru a ajuta palestinienii, Turcia ar putea intra în Israel, aşa cum a făcut în trecut în Libia şi Karabahul de Munte

Compus de Redacția STAR

Turcia ar putea intra în Israel pentru a ajuta palestinienii, aşa cum a făcut în trecut în Libia şi Karabahul de Munte, a declarat duminică preşedintele Turciei, Recep Erdogan în cadrul unui discurs în fața partidului de guvernământ. Liderul de la Ankara, care anterior a criticat vehement ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, nu a precizat însă în discursul său la ce fel de intervenţie se referă.

„Trebuie să fim foarte puternici, astfel încât Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei. La fel cum am intrat în Karabah, la fel cum am intrat în Libia, am putea face ceva asemănător și cu ei. ”

În 2020, Ankara a trimis militari în Libia pentru a sprijini Guvernul interimar al țării, recunoscut de ONU, în timpul războiului civil libanez care dura din 2014. În ceea ce privește evenimentele din Karabahul de Munte, Turcia a negat rolul său direct în operațiunile militare ale Azerbaidjanului în această regiune. Cu toate acestea, anul trecut, autoritățile turce au declarat că vor folosi toate mijloacele, inclusiv ajutorul în pregătirea trupelor și modernizarea, pentru a sprijini aliatul său apropiat, scrie Reuters.

Declarațiile vin într-o peioadă de agravare a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cel puțin 12 oameni, majoritatea copii și adolescenți, au murit după ce un teren de fotbal din platoul Golan, zonă ocupată de Israel, a fost lovit sâmbătă de o rachetă. Autoritățile israeliene au declarat că acesta este cel mai grav atac de la 7 octombrie și au acuzat gruparea teroristă libaneză Hezbollah, care atacă constant statul evreu în semn de solidaritate cu palestinienii. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu și-a scurtat vizita din SUA petnru a veni în țară și a anunțat convocarea de urgență a cabinetului pentru securitate. El a promis că „Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum.”

„La fel ca dumneavaostră, am fost șocat. Am fost șocat să văd imaginile care au urmat atacului ucigaș al Hezbollah asupra Majdal Shams. Printre cei uciși sunt copii care jucau fotbal, dar și alte persoane. Inimile noastre sunt frânte de aceste imagini”.

Potrivit Euronews printre ţintele aeriene s-au numărat depozite de armament şi infrastructuri de luptă. ONU a cerut ambelor părţi să manifeste reţinere, în timp ce Statele Unite şi-au reafirmat sprijinul pentru securitatea Israelului.

De teama unui răspuns al Israelului, mai multe țări, precum Franța, Norvegia, Belgia și România și-au avertizat luni cetățenii să părăsească de urgență Libanul. Tot luni mai multe zboruri de pe aeroportul din capitala libeneză Beirut au fost anulate sau au avut întârzieri. Responsabilii de zboruri au declarat că întreruperile programului au fost legate de riscuri de securitate, în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel și grupul politic armat Hezbollah.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu