NOUTĂȚI

Organizatorii Jocurilor Olimpice le-au cerut scuze creștinilor pentru scena de la ceremonia de deschidere

Compus de Carolina Digori

Organizatorii Jocurilor Olimpice le-au cerut duminică scuze creștinilor care s-au simțit ofensați de scena de la ceremonia de inaugurare a evenimentului de vineri de la Paris. Valul de critică a venit după unul dintre episoadele din cadrul ceremoniei, întitulat „Sărbătoarea”. Scena a fost interpretată de grupările creștine și de politicienii conservatori din întreaga lume drept o evocare a „Cinei cea de taină” a lui Leonardo da Vinci, cu implicarea actorilor „drag queens”, a unui model transgender și a unui personaj care îl întruchipa pe zeul grec al vinului, Dionisos.

Comitetul organizatoric a fost nevoit să prezinte scuze după ce spectacolul a provocat indignarea creștinilor. Directorul artistic al ceremoniei de deschidere a sugerat că scena nu a fost inspirată din „Cina cea de taină”, ci descrie o sărbătoare păgână a zeilor Olimpului. Organizatorii au subliniat că scena a fost concepută să ajute la conștientizarea „absurdității violenței între ființele umane”.

„Cu siguranță că nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. Dacă oamenii s-au simțit jigniți, ne pare foarte rău”, a spus Anne Descamps, directorul de comunicare Paris 2024.

La spectacolul de vineri au fost implicați aproximativ 3.000 de actori și dansatori. Acesta a durat aproape patru ore. Mai mulți artiști, precum Lady Gaga și faimoasa Celine Dion, au cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Pentru prima dată în istorie, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat nu pe un stadion, ci pe apă – pe râul Sena. Peste 10 mii de sportivi din 206 țări au participat la parada tradițională a echipelor pe bărci. Potrivit organizatorilor, aproximativ 320 de mii de persoane au asistat la ceremonia de deschidere, inclusiv aproximativ 100 de șefi de stat și de guvern.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu