NOUTĂȚI

Fumatul în parcuri, piscine, terase și stații de așteptare va fi interzis. Restricțiile vor fi aplicate și pentru țigările electronice

Compus de Carolina Digori

Noi restricții pentru fumători. Fumatul va fi interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terasele, stațiile de așteptare, parcurile de distracții și piscinele. Restricțiile vor fi aplicate nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni televizate. Ministra susține că proiectul de lege, care se află pe agenda Guvernului, a fost consultat public și urmează să fie aprobat în curând.

,,Dacă până acum semnul interzis era țigareta din care ieșea fum, acum propunem să avem toate tipurile de țigărete sub semnul interzis”.

Totodată, ministra Sănătății a ținut să demonteze miturile despre țigările electronice, despre care fumatorii cred că ar fi mai puțin nocive decât produsele obișnuite de tutun.

,,Atunci când nicotina este cumva dusă de vapor de apă, e umed, ea neapărat va fi mai grea și va cădea undeva pe epiteliu în bronhe sau undeva va ajunge mai ușor”.

Din 2026 în țara noastră nu se vor mai comercializa țigările electronice cu arome, a anunțat Nemerenco.

,,Captează tinerii și sunt ademenitoare, am putea spune cumva că manipulează și nu e gustul adevărat al tutunului, al nicotinei”.

Locuitorii capitalei salută inițiativa și spun că măsurile sunt binevenite.

,,Trebuiau interzise cinci ani în urmă, când au apărut. N-ai pe unde trece, prin parc, e fum, e grozăvie”.

,,Persoanele care nu fumează au dreptul să nu fie fumători pasivi”.

,,Suntem împotriva fumatului, să-l interzică în restaurante, mai ales în prezența copiilor”.

,,E idee bună să le interzică”.

Fumătorii, însă, spun că această măsură nu îi va determina să renunțe la acest obicei și susțin că este nevoie ca autoritățile să amenajeze locuri speciale pentru fumat.

,,Ar fi bine să fie locuri speciale. Mulți oameni fumează țigări care foarte urât miroase și mai ales că sunt copii peste tot”.

,,Ar fi bine dacă se interzice și să facă locuri pentru fumat. Ar fi bine să fie o distanță de la stații, vreo 20 de metri, să presupunem, ca să nu-i deranjeze pe mulți oameni”.

Potrivit studiilor publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în 2022, în țara noastră, 25% dintre adolescenții cu vârsta de 13-17 ani au fumat țigări electronice. O situație alarmantă privind consumul de tutun se atestă și în rândul adulților. Astfel, potrivit ultimului studiu național al prevalenței factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, 3 din 10 adulți, sau 29,9% din populația adultă, sunt consumatori ai diverselor produse de tutun, cu o prevalență a fumatului de șapte ori mai mare în rândul bărbaților, arată datele ANSP.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu