NOUTĂȚI

UE transferă Ucrainei, în premieră 1,5 miliarde de euro din veniturile obținute din activele rusești înghețate

Compus de Carolina Digori

Uniunea Europeană îi transferă Ucrainei în premieră 1,5 miliarde de euro din veniturile obținute din activele rusești înghețate, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Țările occidentale au blocat activele Băncii Centrale a Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari ca urmare a sancțiunilor impuse după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

„UE este alături de Ucraina. Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro din veniturile obținute din activele rusești imobilizate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei. Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, a scris pe pagina sa de Twitter șefa Comisiei Europene.

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmîgal a mulțumit Uniunii Europene.

„Mulțumesc doamnei von der Leyen și UE pentru sprijinul dumneavoastră constant și pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei. Împreună, transformăm adversitatea în putere și construim o Europă mai sigură și mai rezistentă”, a scris la scurt timp premierul ucrainean.

Cele 1,5 miliarde EURO vor fi virate direct în bugetul Ucrainei. Nouăzeci la sută din asistența financiară va fi folosită de Kiev pentru a cumpăra mai multe arme, muniții și sisteme de apărare aeriană, de care țara are nevoie urgent pentru a respinge avansul trupelor invadatoare din est. Restul de 10% vor contribui la eforturile de reconstrucție, în special a infrastructurii energetice, grav afectată de loviturile neîncetate ale Rusiei.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu