NOUTĂȚI

Treizeci și trei de tractoare și un lot de două mii de tone de fertilizanți, disponibile în rate pentru agricultorii moldoveni

Compus de Carolina Digori

Treizeci și trei de tractoare moderne și un lot de 2000 de tone de fertilizanți pot fi achiziționate de agricultorii moldoveni în rate, la prețuri avantajoase. Șapte fermieri și-au cumpărat deja câte un tractor fabricat în Japonia, iar alți 70 au primt câte un certificat pentru a cumpăra în rate fertilizanți pentru orice tip de cultură agricolă şi sol la preț redus. Guvernul Japoniei a oferit în acest sens un grant de aproximativ 34 de milioane de lei. La evenimentul de transmitere a tractoarelor a fost prezent ministrul Agriculturii și ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, care nu a ezitat să testeze tractoarele de ultimă generație.

Sergiu Lupul din Strășeni este fermier începător. Agricultorul își propune să cultive porumb, grâu și floarea-soarelui. Iar pentru aceasta are nevoie de tehnică spune fermierul. Proiectul i-a oferit șansa să își cumpere în rate un tractor de ultimă generație care îl va ajuta să facă agricultură performantă.

,,Sunt foarte bucuros astăzi că am luat un tractor performant, fiabil, econom, confortabil și cu o putere mare care aș putea să fac lucrări în condiții foarte confortabile”.

,,Avem 120 de hectare prelucrăm legume și ceriale. Mai avem tehnică dar credem că asta e mai performant și sper că vom prelucra pământurile mai calitativ”.

Ion Barancean din Leova deține 700 de hectare de culturi agricole, precum rapiță, porumb, mazăre, floarea-soarelui. Fermierul a decis să aplice la proiectul de Asigurare a Fermierilor cu Fertilizanți, pentru ași putea proteja culturile agricole.

,,Am aplicat la acest proiect ca să benificiem că vom achita în rate, în două rate și situația care este în agricultură secită și prețurile mici la produsele cerealiere o să fie un beneficiu pentru agricultori pentru că o să fie mai ușor să ieșim din situația care ne aflăm. Am solicitat 100 de tone de fertilizanți dar s-a acordat 50, fiindcă se ia în calcul 70 kg la hectar pe suprafața care o deții”.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea susține că în următorii ani vor apărea tot mai multe proiecte de susținere a agricultorilor.

,,Făcând o analiză a modului în care sunt administrați acești bani, aceste resurse financiare și programe care cresc la număr în fiecare an de aplicare și de finanțare este de viitor în RM pe segmentul agricol. Evident că programul de susținere pentru agricultorii mici și mijlocii în următorii ani în segmentul va crește exponțial fiindcă noi vorbim despre cei care se ține agricultura din Republica Moldova, sunt cei care dezvoltă satele și aduc viația în satele din Republica Moldova”.

Potrivit ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, tractoarele furnizate costă 20 de milioane de dolari.

,,Ca parte a acestui acord 72 de tractoare mai mici și o serie de utilaje de recoltare au fost furnizate de Japonia în Moldova. Când am văzut recent tractoare parcate în fața Guvernului pentru proteste am zâmbit cu emoții mixte la vederea steagului Japonez pe multe dintre ele”.

Costul unui tractor este de 67 de mii de euro, iar agricultorii pot achiziționa tehnica în rate achitând trei tranșe timp de 3 ani fără gaj. Proiectele de susținere a fermierilor sunt gestionate de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu