NOUTĂȚI

Mobilier și jocuri interactive pentru grădinițele frecventate de copiii din comunitățile bulgare

Compus de Redacția STAR

Copiii din câteva localități populate de etnici bulgari din țară vor beneficia de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează. Crearea acestora a fost posibilă datorită unei donații de mobilier făcute de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova, în parteneriat cu Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare „PHOENIX”.

Bănci, scaune, dulăpioare, dar și jocuri de dezvoltare intelectuală au fost oferite instituției preșcolare din satul Colibabovca, raionul Leova, dar și celor din satele Cairaclia, Novosiolovca și Valea Perjei din raionul Taraclia.

,,Grădinița noastră este frecventată de 79 de copii, adică avem cinci grupe funcționale. Acest mobilier care a fost oferit instituției noastre va fi un mare ajutor pentru desfășurarea activităților noastre, pentru dezvoltarea personală a copiilor. Am primit și jocuri intelectuale, care cu siguranță ne vor fi de folos”, a spus Ludmila Mladinova, director Grădinița “Licurici”, satul Valea Perjei, raionul Taraclia.

,,Nu este pentru prima dată când ARBOM ne oferă ajutor. Aș vrea să evidențiez faptul că deși Asociația a fost înființată recent, membrii acesteia, au reușit să facă foarte multe lucruri frumoase într-un timp atât de scurt. Au oferit ajutor nu doar locuitorilor din Valea Perjei, dar și din alte localități. De asta țin să le apreciez eforturile”, a spus Ivan Nereuța, primar satul Valea Perjei, raionul Taraclia.

Autoritățile locale, deși sunt conștiente de faptul că investițiile în educație sunt cheia pentru un viitor mai bun, sunt limitate în resurse pentru a le face.

,,La ziua de azi, din păcate, nu avem resurse financiare suficiente în buget pentru a achiziționa mobilierul necesar pentru grădinița noastră. Astfel, ARBOM ne-a făcut o mare surpriză atunci când ne-a oferit această mobilă pentru copii din localitatea noastră și suntem foarte bucuroși că nu au uitat și de noi”, a spus Ecatetina Iacobceac, primar satul Novosiolovca, raionul Taraclia.

,,Pentru a procura materialul didactic necesar instituției noastre nu ne ajung bani. Chiar suntem recunoscători pentru acest ajutor. Având aceste scaune și bănci vom reuși să le creăm copiilor acele condiții atât pentru joacă, cât și pentru alte activități utile”, a spus Marina Contarji, director interimar Grădinița „Izvoraș”, satul Colibabovca, raionul Leova.

,,Copii sunt viitorul nostru, iar noi trebuie să investim la maximum în capacitatea lor de dezvoltare. Cine ar putea să o facă, dacă nu Asociația pentru Comunității Bulgare? Sunt sigur că Asociația noastră va continua să ofere suport atât școlilor cât și grădinițelor. Din numele ARBOM aș vrea să mulțumesc organizației non-guvernamentale „Phoenix” că ne-a oferit acest mobilier, iar noi l-am distribuit celor din comunitățile bulgar”, Aexandr Borimecicov, director ARBOM.

ARBOM a contribuit la îmbunătățirea condițiilor, prin donare de mobilier și echipament sportiv, și a altor școli sau grădinițe din localități populate de bulgari basarabeni cum ar fi Alexandrovca, raionul Ialoveni, Stoianovca, raionul Cantemir, dar și Troița, raionul Leova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu