NOUTĂȚI

Orașul Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia, își asigură în proporție de 80% alimentarea cu energie electrică a străzilor din surse regenerabile

Compus de Carolina Digori

Orașul Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia, își asigură în proporție de 80% alimentarea cu energie electrică a străzilor din surse regenerabile. Proiectele în valoare de 225 de milioane de lei, finanțate de parteneri europeni, au permis multor instituții din oraș să devină mai eficiente din punct de vedere energetic și să investească banii economisiți în proiecte sociale.

În ultimii ani, Republica Moldova și-a propus tranziție către energia verde și creșterea eficienței energetice, în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Unul dintre orașele-lider în acest domeniu a devenit Ceadîr-Lunga, unde, cu sprijinul partenerilor europeni, au fost realizate numeroase proiecte în acest domeniu. De exemplu, acum majoritatea energiei necesare pentru iluminatul orașului este obținută din surse regenerabile de energie, și anume panouri solare, similare cu cele instalate pe acest monument.

Anatolii Topal, primarul orașului Ceadîr-Lunga, a explicat că tranziția către surse de energie regenerabile a devenit posibilă datorită unui grant de aproape 5,5 milioane de lei, acordat de guvernul de la Chișinău în cadrul programului Satul European. Experții în domeniul energetic au constatat că în această regiune sunt 250 de zile însorite pe an și s-a decis instalarea panourilor solare cu o capacitate de 330 kV pentru a satisface necesitățile energetice ale orașului.

,,Planificăm ca această stație să ne permită să acoperim aproximativ 80% din iluminatul stradal al orașului pe timp de noapte. Aproximativ 800 de mii de lei pe an vom putea economisi în bugetul local datorită acestei stații. Economiile vor fi direcționate către proiecte legate de eficiența energetică. De anul viitor, vom deschide un fond special în buget, care va fi destinat sprijinirii categoriilor defavorizate ale populației, anume în ceea ce privește sursele alternative de energie și eficiență energetică”.

În plus, s-a reușit optimizarea consumului de energie electrică. De exemplu, o parte din semafoarele și felinarele din oraș sunt echipate cu propriile panouri solare, iar iluminatul în diferite zone ale orașului poate fi pornit și oprit în orice moment, de la distanță, prin intermediul unei aplicații speciale. Acest sistem permite controlul fiecărui nod de iluminat public din oraș fără intervenția fizică a personalului primăriei.

,,Deci, la fiecare nod de contorizare avem instalat un senzor care îmi arată starea acestui nod, funcționarea lui, consumul de energie, pot să-l pornesc sau să-l opresc de la distanță, să setez timpul de pornire și oprire, văd defecțiunile nodului de contorizare și conexiunea la distanță, ceea ce este foarte convenabil. Folosim acest program de un an și am observat schimbări; consider că programul ne ajută să economisim aproximativ 20-30% din consumul anual de energie. De asemenea, au fost implementate sisteme de iluminat stradal cu panouri fotovoltaice, instalate de-a lungul aleii, în oraș, unde au fost amplasate peste 20 de astfel de stâlpi cu felinare”, a spus Mihail Stamov, viceprimarul orașului Ceadîr-Lunga.

În oraș au fost implementate și proiecte pentru creșterea eficienței energetice în instituțiile de învățământ preșcolar. De exemplu, la grădinița nr. 6 au fost instalate panouri solare cu o capacitate de 30 kV, au fost înlocuite ferestrele, renovat acoperișul, instalațiile electrice. Aceste măsuri au ajutat instituția să economisească bani la plata facturilor. Proiectul a fost realizat cu sprijinul guvernului german, al autorităților locale și al diasporei din Ceadîr-Lunga.

,,Acum, resursele sunt alocate în special pentru nevoile grădiniței, inclusiv pentru materialul didactic, ceea ce influențează în mod corespunzător dezvoltarea copiilor. Confortul pentru fiziologia copiilor s-a îmbunătățit maxim, ceea ce influențează și starea lor psihologică. Având în vedere aspectul nostru decorativ, starea psiho-emoțională a copiilor și părinților, starea psiho-emoțională a copilului începe cu momente de bucurie și se menține pe tot parcursul zilei”, a spus Natalia Calîn, directoarea grădiniței Nr6 din Ceadîr-Lunga.

Unul dintre principalii parteneri în implementarea proiectelor de eficiență energetică a devenit guvernul Germaniei, prin proiectul GIZ Moldova.

,,Credem noi nu este doar un narativ global, dar trebuie să înceapă din responsabilitatea fiecăruia, prin astfel de proiecte mici, care atunci când vin să-și cumuleze efectele, aduc cel mai mare rezultat în comunitate, crează condiții mai bune, servicii publice mai calitative, un mediu mai sănătos prin implementarea acestor tehnologii moderne, care sânt benefice pentru mediu și cu siguranța cu toții dorim să trăin într-un mediu curat și frumos”, a spus Laura Cioclea, manager de proiect GIZ Moldova.

În ultimii 8 ani, în Ceadîr Lunga au fost implementate și alte proiecte în domeniul protecției mediului și eficienței energetice – au fost renovate mai multe instituții municipale, cum ar fi primăria și centrele culturale, școli, licee, 3 grădinițe, au fost construite stații de epurare a apei și rețele de canalizare, au fost instalate stații de încărcare pentru vehicule electrice și au fost plantați peste 5.000 de puieți. Principalii parteneri externi în implementarea acestor proiecte au fost UE, guvernul Germaniei, Turciei, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ONU.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu