Uniunea Europeană a decis luni să deschidă negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Armenia, țară care tinde tot mai mult să se distanțeze de tradiționalul său aliat Federația Rusă. Consiliul European a aprobat luni în unanimitate un ajutor umanitar de 10 milioane de euro pentru armata armeană. Este primul ajutor militar acordat vreodată de UE Armeniei.
Asistența este destinată inclusiv pentru crearea unui spital militar și a unor facilități auxiliare pentru o unitate militară armeană de mărimea unui batalion.
În ce privește liberalizarea regimului de vize, Consiliul a afirmat că acesta va fi introdus doar după ce Armenia va îndeplini anumite „criterii de referință”. Presa armeană a raportat că procesul ar putea dura mai mulți ani. Liberalizarea vizelor ar permite armenilor să efectueze vizite scurte în țările din zona Schengen a UE – care nu are frontiere interne – fără a avea nevoie de viză. Mai multe alte țări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, Ucraina și Georgia, vecina Armeniei beneficiază de astfel de regimuri.
Armenia a salutat anunțul de la Bruxeles. Ministrul de externe Ararat Mirzoyan a subliniat că deciziile luate sunt o „piatră de temelie” în aprofundarea legătuirilor cu UE bazate pe valori și principii comune. Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a descris ajutorul militar acordat de UE drept „părtinitor și unilateral.” Un purtător de cuvânt al insitituției a spus că „Acesta este un pas foarte greșit și periculos, care servește la exacerbarea tensiunilor în regiune.”
În ultimele luni, Armenia s-a grăbit să construiască legături cu țările occidentale, în contextul deteriorării rapide a relațiilor cu Rusia. După ce anul trecut Azerbaidjanul și-a recuperat teritoriile din Karabahul de Munte, controlate de trupele separatiste armene și a înaintat Erevanului alte pretenții teritoriale, Armenia a început să piardă încrederea în Rusia și în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care este o organizație militară post sovietică condusă de Kremlin.
La sfârşitul lunii mai, premierul armean a afirmat că două ţări membre ale blocului, pe care nu le-a numit, erau implicate în pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Karabahul de Munte și a spus că intenționează să părăsească alianța militară. Presa de la Erevan a scris atunci că Pașinian s-ar fi referit la Rusia şi Belarus. În plus, Armenia intenționează să organizeze un referendum privind aderarea la UE. Unii membri ai echipei politice a prim-ministrului Nikol Pashinian au declarat că națiunea din Caucazul de Sud ar trebui să aspire să adere la blocul comunitar.
Lasă un comentariu