Dramă greu de descris în oraşul Taraclia, după ce o femeie și-a abandonat trei prunci. Cel mai mic dintre ei avea doar trei luni când a fost lăsat de mama sa și nu avea niciun act de identitate valabil, pentru că a fost născut în Bulgaria, dar a fost adus în Moldova înainte de a primi un cod de identitate.
Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova s-a implicat imediat pentru a-i ajuta pe cei trei copii, în special pe cel mic, care nu figura în nicio evidență.
Cei trei copii de 4, de 2 ani și unul de doar 3 luni au fost lăsați în voia sorții, neîngrijiți și înfometați. Salvarea a venit din partea unor oameni, care i-au văzut pe cei doi frați mai mari hoinărind dezorientați pe drum, în pragul nopții. Imediat, martorii au sesizat organele competente, care i-au luat în custodie.
„Starea celui mai mic dintre ei era gravă, avea semne critice de dermatită și probleme cu unghiile de la picioare. A fost internat la spital, unde s-a constatat că acest copil nu are acte moldovenești”, a spus Elena Jepan, psiholog Direcția Protecția Copilului și Familiei, raionul Taraclia.
Între timp, frații mai mari au fost plasați în familia unei asistente parentale profesioniste. La scurt timp după externarea din spital, aici a ajuns și mezinul.
„Copilul a fost născut în Bulgaria. Mama lui a plecat acolo cu doi copii, dar s-a întors cu trei. Mama a renunțat la copii. Aceștia nu sunt primii copii din această familie care ajung la mine. Alți doi frați mai mari ai acestor, trei băieți au fost tot la noi în familie”, a spus Domnica Coilîeva asistent parental profesionist
ARBOM a oferit un prim ajutor pentru cei trei frați, imediat ce a aflat despre soarta acestora. Astfel, familia care îngrijește de copii a primit produse de igienă, scutece, haine și alimente.
,,Din numele ARBOM vă mulțumim pentru eroismul de care dați dovadă îngrijind și educând atâția copii. Acesta este primul ajutor pe care vi-l acordăm și sunt sigur că vom continua să vă susținem”, a spus Alexandr Borimecicov, director ARBOM.
Mezinul a fost adus de mama sa în Moldova în baza unui certificat de naștere provizoriu, emis de autoritățile din Bulgaria. În Moldova însă, actul nu este valabil.
„Când am plasat copiii în familia de asistenți parentali profesioniști am înțeles că acest copil nu poate beneficia de indemnizație de stat, pentru că legal nu este cetățean al Republicii Moldova, nu are IDNP”, susține Elena Jepan, psiholog Direcția Protecția Copilului și Familiei, raionul Taraclia.
ARBOM s-a implicat și în rezolvarea acestei probleme.
„Ne-am confruntat cu multe formalități birocratice, dar datorită ARBOM și posibilității noastre de a contacta atât Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria, cât și Ambasada Bulgariei în Republica Moldova, datorită acestui efort comun, am reușit să ajungem la un rezultat logic”, a spus Alexandr Borimecicov, director ARBOM.
,,Vă sunt recunoscătoare pentru ajutor! Mă bucur că sunt asociații precum ARBOM care vor să ajute”, a spus Domnica Coilîeva, asistent parental profesionist.
,,Sunt recunoscătoare că avem asemenea prieteni și sunt sigură că ajutoarele oferite acestei familii nu vor fi irosite”, a spus Elena Jepan, psiholog Direcția Protecția Copilului și Familiei, raionul Taraclia.
În prezent, pe lângă cei trei frați, Domnica Coilîeva mai îngrijește de alți doi copii, dintre care unul cu nevoi speciale. Până acum, această familie de asistenți parentali profesioniști a îngrijit 15 copii aflați în situații de risc.
Lasă un comentariu