NOUTĂȚI

La Hîncești a început Caravanei Alăptării. Anul acesta este cea de-a cincea ediție

Compus de Redacția STAR

,,Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie!”, cu acest slogan a fost dat startul caravanei alăptării. Evenimentul, menit să atragă atenția mămicilor, dar și tăticilor, asupra importanței, dar și beneficiilor laptelui matern pentru bebeluși, a început în municipiul Hîncești, în prezența reprezentanților Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății, dar și a experților în sănătate și nutriție.

,,Igiena nou-născutului este foarte importantă, dar este mult mai important imediat după naștere să-l pui pe burtica mămicii și ca el să-și găsească cu năsucul, cu gurița, să găsească unde este acel piept pentru că el știe, deci natura ne-a făcut foarte deștepți, doar că noi mergem uneori împotriva ei”, a spuspediatrul Oxana Turcu.

Laptele matern, cu o compoziție unică, este esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor, susțin reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

,,Laptele matern este foarte important. El este ideal pentru a ajuta copiii, este sigur, curat și conține anticorpi care ajută copiii să fie protejați împotriva bolilor”, a spus Miljana Grbic, șefa Biroului OMS în Moldova.

Totodată, spun specialiștii OMS, alăptarea vine cu beneficii și pentru mame. reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit puțin peste 78 la sută, iar în 2022, cifra a crescut, ajungând la 81 de procente.

,,Din păcate, tehnologiile au venit și cu impact negativ. Lumea modernă, cumva, a influențat alăptarea la sân și mămicele au cedat probabil în ultimii 50 de ani, astfel descrescând, influențând negativ procentul mamelor care alăptează la sân măcar în primele șase luni ca să numim o alimentație exclusivă la sân”, susține ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Totuși, statistica noastră e mai bună în comparație cu cea la nivel mondial, unde doar 48 la sută dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în prima jumătate de an.

,,Totuși, pentru a atinge obiectivul de 70 la sută până în 2030 este nevoie ca noi să lucrăm și să eliminăm obstacole cu care se confruntă femeile și familiile. Trebuie să creem spațiile prietenoase alăptării la locuri de muncă și să eliberăm politici prietenoase familie”, spune Evghenia Hiora, manager de proiecte a Delegației UE de la Chișinău.

Caravana Alăptării a ajuns la cea de-a cincea ediție, fiind organizată în contextul Săptămânii mondiale de promovare a alăptării. În acest an, aceasta este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Celelalte evenimente de informare vor fi desfășurate în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni din raionul Hîncești.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu