NOUTĂȚI

Militari testați cu poligraful. Testarea ar putea identifica militarii capabili să facă scurgeri de informații și să transmită secrete de stat

Compus de Redacția STAR

Militarii angajați prin contract în Armata Națională ar putea fi testați cu detectorul de minciuni. Un proiect de lege propus de Ministerul Apărării prevede testarea la poligraf a personalului militar înainte de numirea in anumite funcții sau pentru identificarea celor care sunt predispuși sa facă scurgeri de informații și secrete de stat. De asemenea, testul la poligraf va putea fi folosit pentru a evalua integritatea militarilor în timpul anchetelor de serviciu.

Inițiativa legislativă se afla la etapa dezbaterilor publice si a fost lansată la scurt timp după ce s-a aflat ca fostul șef al Armatei Naţionale Igor Gorgan ar fi spion rus si ar fi furnizat pentru Federația Rusă informații din domeniul militar.

Ofițerul de presă al Armatei Naționale, Axenia Viniciuc a explicat ca persoanele care vor să facă serviciul militar pe contract vor trebui să-și dea acordul pentru testarea ulterioara cu poligraful, precizand ca testarea va f8 periodica și selectivă.

,,În acest sens, se propune ca militarii și personalul din domeniul apărării care au acces la informații de serviciu sensibile sau atribuite la secret de stat să fie pasibili de a fi supuși testului la detectorul comportamentului simulat (poligraf) pentru a asigura că nu sunt implicați în activități care ar putea compromite securitatea națională. Concomitent, testul la detectorul comportamentului simulat (poligraf) ar putea fi folosit pentru a evalua integritatea și onestitatea militarilor în timpul cercetărilor/anchetelor de serviciu”.

În același timp, unii cetățeni se întreabă cât de corecte sunt rezultatele testării cu detectorul de minciuni.

,,Dacă discutăm anume despre subiectul respectiv și în contextul în care ne aflăm acuma ca țară, cred că este ceva ok. Doar că problema este că nici testul poligraf nu este atât de exact”.

,,Eu nu văd problema cu testul poligraf, în sensul că majoritatea oamenilor oricum nu o să mintă, așa că pur și simplu e un fel de precăuție, un fel de strat de protecție, ca și un antivirus, nu-i neapărat o mare problemă”.

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Troenco spune că testarea cu poligraful este efectuată și în cele mai mari armate ale lumii, dar trebuie sa fie testați astfel doar militarii care dețin anumite funcții.

,,Cred că sunt alte mecanisme de a selecta apărătorii patriei. Nu știu, depinde de funcții, Armata Națională are un spectru larg de profesii. Și dacă merge vorba de contraspionaj, ca exemplu, de servicii speciale, cercetare, ar fi înțeleasă această procedură, dar dacă ține de general, la general, eu cred că se exagerează”.

Un alt fost ministru al Apărarii, Anatolie Șalaru, crede că prevederile inițiativei legislative nu sunt clare și contestă dreptul Ministerului Apărării de a efectua aceste teste.

Potrivit lui Șalaru, legea privind secretul de stat se aplică în mod egal în toate instituțiile statului, iar, pentru a obține rezultate obiective, specialiștii care efectuează această testare cu poligraful trebuie să fie aceiași pentru toți și să facă parte dintr-o structură specializată, care nu are legătură cu Ministerul Apărării.

„E un lucru foarte complicat și foarte serios. Nu trebuie de permis ca testul de poligraf să fie folosit ca un instrument de presiune sau de răzbunare sau să fie folosită de câtre oameni nepregătiți într-o instituție a statului. Trebuie să treacă, să dea testul poligraf cei care au accesul la secretul de stat. Cei care se ocupă la achiziții, cei care se ocupă de informații, contrainformații, șefii, oamenii care sunt factori de decizie a ministerului apărării”.

Anatol Șalaru consideră că, în primul rând, trebuie testați cu poligraful trebuie ofițerii care dețin cele mai înalte funcții în stat, pentru ca să fie excluse cazuri de spionaj, mentionand în acest sens scandalul legat de fostul șef al Armatei Naţionale Igor Gorgan, suspectat ca ar fi transmis informații serviciilor speciale ale Federației Ruse.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu