NOUTĂȚI

Președintele american Joe Biden și-a anunțat retragerea. Noul candidat democrat ar putea fi Kamala Harris

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA sub presiunea tot mai mare a colegilor săi democrați. Biden a subliniat că susține candidatura vicepreședintei Kamala Harris în lupta împotriva republicanului Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie.

Presiunile din partea democraților asupra actualului președinte au crescut considerabil după ce acesta a avut o performanță slabă față de Trump la primele dezbateri televizate.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a precizat că în curând va face o adresare către națiune în care va aduce mai multe detalii despre decizia sa. În ciuda cerințelor din partea republicanilor să-și dea demisia, el a ținut să menționeze că rămâne în funcția de președinte până la încheierea mandatului său pe 20 ianuarie 2025.

„Deși a fost intenția mea să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu. Astăzi vreau să îmi ofer sprijinul și susținerea deplină pentru Kamala, pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an”, a scris președintele american.

Kamala Harris i-a mulțumit lui Joe Biden pentru deceniile petrecute în serviciul statului american și pentru încrederea acordată. Iar contracandidatul democraților, Donald Trump a declarat că Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden.
În primele ore de la anunțul retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială, au venit și reacții de la liderii din întreaga lume. Majoritatea, inclusiv liderii Germaniei și Marii Britanii, au avut mesaje de susținere pentru actualul președinte american. Alții, precum cei de la Kremlin sau din cercurile extremiste europene, l-au criticat.
Premierul Poloniei Donald Tusk a fost printre primii lideri care au susținut decizia liderului american.

„Ați luat multe decizii dificile, datorită cărora Polonia, America și lumea întreagă sunt mai sigure, iar democrația este mai puternică. Știu că aceleași motive v-au ghidat atunci când v-ați anunțat decizia finală, probabil cea mai dificilă decizie din viața dumneavoastră”, a scris oficialul de la Varșovia.

Mesaje de susținerea au venit și de la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a scris că ucrainenii „vor fi întotdeauna recunoscători pentru felul în care președintele Biden a condus SUA.

„El a sprijinit Ucraina în timpul celui mai dramatic moment din istorie și a ajutat poporul ucrainean. Ne-a ajutat să-l împiedicăm pe Putin să ne ocupe țara și a continuat să ne sprijine pe tot parcursul acestui război teribil”, a scris și președintele Zelenski.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, a acuzat presa și politicienii din SUA că ar fi ascuns adevărata stare de sănătate a lui Biden.

„Următorul pas după declarația scrisă a lui Biden cu privire la retragerea din cursa electorală ar trebui să fie o anchetă cu privire la înțelegerea dintre mass-media americană și cercurile politice care au ascuns adevărata stare mentală a acestuia, manipulând opinia publică și făcând jocul unui partid politic”, a criticat Zarahova.

Unii analiști politici americani consideră că Kamala Harris are acum avantajul de vârstă în fața lui Donald Trump, care în iunie a împlinit 78 de ani.

„Acum au un candidat puternic, tânăr, în floarea vârstei, Kamala Harris-fostă procuroare. Donald Trump este acum cea mai în vârstă persoană care candidează la președinția americană. Este un entuziasm extraordinar la Partidul Democrat din SUA. Ea se adresează generațiilor tinere, către mileniali și generația Z cu care președintele Biden nu avea o astfel de conexiune”, a spus Ethan Bearman, analist politic din cadrul Universității ,,Loyola Law School”, din Los Angeles.

Analiștii politici europeni consideră că Kamala Harris va continua să reorienteze focusul politicii externe a SUA către Asia.

„Cred că Kamala Harris va fi mai orientată către Asia. Ea reprezintă o nouă generație în cadrul Partidului Democrat, care susține o abordare diferită a politicii externe. Așadar, cred că, indiferent cine va câștiga în noiembrie, fie că va fi Biden, Harris sau un alt candidat democrat, timpul unității transatlantice, așa cum a fost experimentat în timpul anilor Biden, aș spune că se apropie cu siguranță de sfârșit”, a spus Julian Muler-Kaler, analist politic Societatea Germană de Politică Externă.

Iar analistul politic de la Chișinău, Ion Tăbîrță susține că indiferent de candidatul democrat care va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, relațiile bilaterale cu Republica Moldova nu vor avea de suferit atât timp cât țara noastră nu va avea un guvern pro rus și va continua să implementeze reforme în parcursul european.

„Eu cred că relația dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Amercii va fi una bună. Noi știm foarte bine poziția democraților de a susține cauza ucrainenilor, stabilitatea în regiunea noastră și în general la nivel internațional. Mai degrabă această relație poate fi dictată de involuții la noi aici în interior. Dacă vor veni niște forțe pro-ruse, oligarhice, chiar loiale aceluiași Șor, atunci această relație va avea de suferit”.

Dacă Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, va fi desemnată candidată, ea va deveni prima femeie de culoare care va conduce o listă a unui partid majoritar din istoria Statelor Unite. Fost procuror general al Californiei și fost senator al SUA, în 2020 ea a concurat fără succes împotriva lui Biden pentru a deveni candidatul democraților la alegerile prezidențiale de atunci.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu