Cetățenii străini care au probleme cu lege nu vor mai putea folosi breșele din legislația moldovenească pentru a evita extrădarea din Republica Moldova și pentru a se eschiva de la răspundere penală. Un proiect de lege, votat în prima lectură de 59 de deputați, vine să soluționeze problemele depistate în cadrul evaluării procedurilor de extrădare cu implicarea cererilor de azil.
Modificările legislative au fost inițiate după ce s-a constatat că liderul unei grupări criminale de etnie turcă, care a fost împușcat la o terasă din Chișinău, a reușit să fenteze legea prin cererea de azil pentru a tergiversa extrădarea sa în Marea Britanie, unde fusese condamnat la 21 de ani de detenție pentru trafic de droguri și deținerea ilegală de arme și muniții.
Noile reglementări prevăd racordarea termenelor prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil cu termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării. Proiectul de lege stabilește că cererile de azil depuse de persoanele în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare se examinează în procedură rapidă și nu în termen de nouă luni cum este în prezent.
,,Procedura de extrădare durează de la unu până la trei luni. Durată maximă de examinare a cererii de azil din 9 luni, termenul de detenție în arest a persoanei în procedură de extrădare este doar de 180 de zile. Cererile de azil urmează a fi efectuate cât mai curând posibil, dar nu mai puțin de 21 de zile de la data depunerii, termen care poate fi prelungit cu încă 21 de zile”, a spus Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.
De asemenea, odată cu adoptarea proiectului de lege, se majorează de la 180 de zile la 12 luni termenul maxim de deținere în arest preventiv a persoane vizată de o cerere de extrădare. Și asta în condițiile în care cetățeanul turc împușcat în privința căruia exista o cerere de extrădare s-a aflat peste un an și jumătate în arest preventiv în țara noastră.
,,În vederea asigurării, persoana în privința căreia a fost aplicată altă măsură preventivă decât arestul nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova, eschivându-se de la urmărirea penală, Judecarea cauzei sau procedura de extrădare, atât cât și prin punctele de frontieră, care nu sunt controlate de autoritățile Republicii Moldova”.
O altă prevedere a proiectului de lege vizează modificarea termenelor de examinare a căilor de atac în cazul hotărârilor judecătorești privind contestarea deciziilor Inspectoratului General pentru Migrație. Astfel, decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată, în termen de doar cinci zile lucrătoare, la Curtea de Apel, hotărârile căreia vor fi irevocabile și nu vor mai putea fi atacate la Curtea Supremă de Justiție așa cum este acum.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu afirmă că așteaptă în continuare un raport privind activitatea instituțiilor de drept care au interacționat cu interlopul asasinat, care a reușit să blocheze mai mulți ani examinarea în instanțele moldovenești a cererii de extrădare în Marea Britanie.
,,Dar noi așteptăm mai departe să vină rezultatul pe instituții. La cine a fost în gestiune acest dosar, a făcut toate demersurile necesare ofițerii responsabili, unde a fost factorul uman. Noi ca legislatori o să interveni pe partea de legislație, să îngustăm portițele de manevră pentru cei care nu sunt bine intenționați, să oferim mai multă claritate să nu fie o scuză pentru unii”.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, fost ministru de Interne în perioada sovietică, acuză instituțiile statului că ar fi tergiversat intenționat procedurile juridice în cazul extrădării interlopului turc.
,,Acestea sunt razborki între structurile criminale, ceea ce înseamnă că la noi această structuri organizate activează. Dacă ei din toate țările care ne înconjoară aleg Moldova, aici ei au susținere. Cum a trecut persoana aceasta, fiind căutată de Interpol și mai mult le-a închis gura cei din Interpol și le-a spus că voi clarificați-vă la voi acasă, lăsa-ți Interpolul în pace. Dar acasă nu are cine să se clarifice. Nu-s din aceste structuri”.
Luni, 15 iulie, deputații din Comisia securitate națională și Comisia juridică, numiri și imunități au organizat audieri cu instituțiile statului și au constatat că, în cazul interlopului turc, Inspectoratul General pentru Migrație nu a aplicat procedura specială rapidă pentru a respinge cererea de azil pe motiv că persoana prezintă riscuri de securitate, chiar dacă instituția a fost informată de Serviciul de Informații și Securitate despre faptul că individul a fost condamnat în Marea Britanie și este în căutare internațională.
De asemenea, s-a constatat că o altă pârghie de tergiversare a extrădării a fost contestarea în instanță a refuzului de acordare a azilului. Timp de doi ani cât a fost examinată cauza, unele ședințe de judecată au fost amânate de magistrați.
Potrivit premierului Dorin Recean, în Republica Moldova se află în prezent 38 de cetățeni străini, anunțați în căutare internațională pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și infracțiuni cu violență, care utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova.
Lasă un comentariu