NOUTĂȚI

O pană informatică colosală a provocat haos în lume. Au fost sistate zeci de zboruri

Compus de Redacția STAR

Mai multe țări au fost paralizate vineri de una dintre cele mai colosale pene informatice din ultimii ani. Au fost afectate companiile aeriene, sistemele bancare și cele de sănătate, posturile de televiziune și întreprinderi din întreaga lume. Nu este vorba despre un atac cibernetic. Cauza defecțiunii a fost o greșeală în pachetul de actualizare a programului antivirus produs de gigantul în securitate cibernetică, compania Crowdstrike. Actualizarea defectă a perturbat funcționarea tuturor sistemelor de operare Microsoft, pe care a fost instalat programul.

Milioane de computere cu sistem de operare Windows au afișat un ecran albastru însoțit de un mesaj de eroare. În multe țări programările medicale au fost amânate, emisiile posturilor de televiziune au fost întrerupte, iar peste 3000 de zboruri au fost anulate. Călători din întreaga lume s-au plâns că pana informatică le-a dat peste cap toate planurile.

„Zborul meu a fost anulat. Mi-am spus: stați puțin, în câteva ore trebuie să fac rost de un avion. Am nuntă la care trebuie să ajung. ”

În Germania, un grup de sportivi nu a putut porni spre Jocurile Olimpice care încep săptămână viitoare.

„Suntem înotători. Suntem în drum spre Paris pentru a participa la Jocurile Olimpice. Evident că s-a adunat un număr mare de oameni aici.”

Și aeroporturile din Franța au întâmpinat dificultăți.

„ -Cerem scuze. – Este o problemă? – Desigur. – Mașinăriile nu funcționează. Trebuie să ajung la muncă. Nu am atât de mult timp. ”

Pana informatică a afectat zborurile chiar și în India.

„Când am venit, am văzut pe panou că zborul este anulat. Sunt conștient că este din cauza unei probleme globale, dar sperăm la o soluție rapidă. ”

Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Români, au fost anulate șase zboruri, iar altele cel puțin zece au avut întârzieri

„Nu pleacă și nu știm nimic. Nu știm cât stăm aici. O oră, o noapte, o zi, două. Nimeni nu ne explică nimic. ”

Compania Crowdstrkie s-a autosesizat și a rezolvat problema în termene record. Directorul executiv al Crowdstrike, George Kurtz, și-a cerut scuze pentru problemele globale provocare de actualizarea defectă.

„Am identificat foarte repede problema și am rezolvat-o imediat. Pe măsură ce sistemele vor fi reactivate ele vor fi actualizate și vor funcționa. Acum lucrăm cu fiecare utilizator pentru a fi siguri că îl putem readuce la funcțiune ”.

Greșeala a costat scump gigantul în securitate cibernetică. În doar câteva ore acțiunile companiei s-au prăbușit aproape cu 17 %, echivalentul a 13 miliarde de dolari.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu