NOUTĂȚI

Doi copii s-au electrocutat în timp ce se jucau în scuar. Fetița de 11 ani a murit pe loc

Compus de Redacția STAR

Neglijența continuă să facă victime. O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat în timp ce se juca cu fratele său de șase ani într-un scuar din Capitală. Copila nu a putut fi salvată de medicii de la urgență, iar celălalt copil a fost transportat la spital în stare gravă. Tragedia s-a produs miercuri seara în scuarul de pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica sub ochii a zeci de copii și părinți care se plimbau pe alee.

Tragedia s-a produs în apropierea scenei amplasate în scuarul din strada Sarmizegetusa, unde doi copii ar fi atins niște fire electrice atârnate de un stâlp. Locuitorii din zonă spun că, de obicei, aici se jucau mulți copii, însă acum zona este izolată.

,,S-au deplasat la fața locului specialiștii și se fac investigații”, a declarat Sergiu Țară, ofițer de urmărire penală.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a precizat pentru ONE TV că, în ciuda eforturilor depuse de echipa de medici sosită cu ambulanța la locul tragediei, fetița de 11 ani nu a mai putut fi salvată, iar fartele ei se află la reanimare.

,,Starea acestuia este gravă, dar stabilă. Urmează să fie supus mai multor investigații, după care în dependența de evoluția stării de sănătate se va lua decizia transferului în cadrul unei secții”.

Tatiana Casapo locuiește lângă scuar. Femeia a ieșit joi seara la plimbare cu fiii ei. Micuții se jucau în parc, iar femeia îi urmarea de pe o bancă. La un moment dat, Tatiana a auzit țipete, iar când s-a apropiat de locul unde s-a produs tragedia, a văzut cum mama își ținea copilul în brațe.

,,Copiii se jucau cu furtunuri de apă, jetul de apă era puternic. Unii copii se jucau pe iarbă, alții pe pavaj. Copiii mei se plimbau cu trotineta. Mi-au zis că fetița a luat în mână un capac. În acel moment ea a căzut peste băiețel și a început să se zbată. El a văzut asta și a venit și mi-a povestit asta”.

Oamenii spun că sunt șocați de acest caz și că își vor supraveghea cu mai multă atenție copiii.

,,De la unde se vinde pop-cornul, la stâlp, cablurile erau dezunite, plus la asta, seara au dat voie la apă să curgă, toți copii azi poartă încălțăminte de cauciuc, s-a udat la picioare, răzâna doar transmite electricitate și iată a mai călcat în apă și s-a apropiat de stâlp, cablurile nu erau izolate”.

,,Am rămas șocați. Copiii sub supravegherea mea, luam seama încă și mai mult ca de obicei”.

,,Orice stâlp care este de iluminat trebuie să fie supravegheat, fiecare șurub strâns. Chiar și aceleași luminițe care stau acolo trebuiau să fie demontate după sărbătorile de iarnă, nu trebuie să fie nimic la vedere pentru copii”.

Echipa ONE TV a mers la Întreprinderea Municipală LUMTEH, responsabilă pentru gestionarea rețelelor electrice de iluminat din Capitală, însă nici un șef nu era la birou.

,, -Putem discuta cu conducerea? -Conducerea, la momentul dat este în teritoriu. -Ok, atunci cu un specialist? Vrem să-l întrebăm referitor la cazul de ieri. -Specialiștii nu o să vă răspundă că nu au așa însărcinări. Este relația publicului la Primărie”.

Ne-am deplasat și la Pretura Sectorului Botanica, unde ni s-a comunicat că pretorul Diana Guba se află în concediu, iar vicepretorii participă la o ședință organizată la Primărie.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a declarat pentru ONE TV că municipalitatea așteaptă rezultatul anchetei desfășurate de organele de drept.

,,Este un caz foarte tragic. Seara, toți responsabilii s-au întrunit în ședință. Nu este vorba despre cabluri care atârnau. Ținând cont că am avut temperaturi înalte de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar putea fi situația legată de acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare”, a precizat Chirilescu”.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru ONET TV că Inspectoratul de Poliție Botanica a pornit o urmărire penală în acest caz.

,,În data de 19 iulie 2024, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica, în baza art. 257 alin. (4) din Codul penal, pe faptul „dării în folosinţă a caselor de locuit, a obiectivelor industriale, a construcţiilor în domeniul transporturilor şi energeticii, a altor construcţii în stare necalitativă, neterminate sau necorespunzînd condiţiilor proiectului de către conducătorii organizaţiilor de construcţie, conducătorii de şantier şi persoanele cu funcţie de răspundere care exercită controlul calităţii în construcţii, fapte care au cauzat decesul unei persoane”, precizează procuratura generală.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu