NOUTĂȚI

„Prima casă plus” te aduce în casa ta. Ce spun locuitorii Capitalei, experți și agenți imobiliari

Compus de Redacția STAR

Locuitorii Chișinăului, experți și agenți imobiliari susțin implementarea programului „Prima casă plus”, votat joi în prima lectură de deputați. Aceștia spun că datorită programului mai mulți oameni, în mod special tinerii, își vor putea achiziționa propria locuință, pentru care pot obține acum un credit de 2,5 milioane de lei pentru o perioadă de 30 de ani, în condiții avantajoase.

,,Dacă vorbim despre un credit pentru 30 de ani, cu un salariu mediu, adică orice familie cu un salariu mediu, soț și soție, dacă au un loc de muncă cât de cât adecvat, își pot permite ca în 30 de ani să nu plătească chirie cuiva, ci să plătească pentru propria lor locuință. Se vor muta în locuința respectivă din timp, vor locui în ea și vor plăti pentru ea, ceea ce este, fără îndoială, normal. Adică aceasta funcționează și este bine”.

,,Probabil că e spre bine că s-ajută oamenii să-și găsească o noua locuință și acuma e foarte scump aici să-și cumpări o casă și e bine că există așa proiect. Dacă este un motiv sau aș vrea să revin acasă, probabil că aș profita de acest proiect, m-aș interesa și aș vedea”.

,,Inițiativă, adică posibil să fie ok, dar oricum cred că după salariile noastre care sunt în Moldova, oricum e foarte greu ca să plătești toată chestia asta, adică chiar dacă a ridicat prețul, automat să plătești mai mulți ani. Plus posibil pentru cineva este pentru ceva nu, ca deja depinde de situați de financiară la fiecare, dar macar bine ca să mișcă cumva, ceva nou mai fac, deja e bine”.

Proprietarul unei agenții imobiliare Ștefan Repeșciuc susține că, dacă programul Prima casă plus va fi aprobat de Parlament, în lectură finală, situația de pe piața imobiliară se va schimba – oamenii își vor putea permite locuințe mai moderne și de calitate, iar multe familii tinere se vor decide să facă un pas important pentru ei, adică să-și achiziționeze propria locuință.

,,Dacă atunci cu bugetul de 1 mil de lei erau oferte destul de puține la care puteau să aplice clienții prin Prima casă, acum cu bugetul de 2,5 mil lei inclusiv în blocuri noi, clienții vor putea accesa un apartament. Și cred că asta o să stimuleze foarte mult și o să rezolve necesitatea clienților de pe loc, tinerilor familii să-și procure propria casa, decât cea la chirie. Cred că dacă s-ar aproba condițiile care au fost discutate, cel puțin cu 10% ar crește numărul de vânzări”.

Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră, la rândul său, că acum este un moment foarte potrivit pentru implementarea acestei inițiative, datorită situației economice favorabile pentru achiziționarea locuințelor. Potrivit lui Ioniță, în următoarele șase luni ne putem aștepta la o creștere a numărului de tranzacții de cumpărare-vânzare a locuințelor.

,,Cred că este exact timpul oportun, când rata dobânzelor a scăzut, e sub 10%, veniturile populației, nominal cresc, iar acum exact momentul potrivit ca să lansăm acest program și eu sper foarte mult că el va influența, atât decizia și puterea unor oameni să-și cumpere locuința, cât și piața va influența pozitiv. Și prima casa și conjuctura este de așa natură că, în următoarele luni cel mai probabil vom simți p viorare a tranzacțiilor pe piața imobiliară”.

În data de 18 iulie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a prezentat proiectul în fața deputaților.

,,Fiecare om, fiecare familie, atât în țara noastră cât și în alte părți are nevoie de un loc pe care să-l numească acasă. De acest loc noi ne legăm planurile pe viitor, ne legăm speranțele, așteptările, visele, ne punem planuri cum să muncim mai bine, ca acest loc să arate mai bine, cum creștem familia și așa mai departe”.

Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție. Alesul socialist Vladimir Odnostalco crede că persoanele din mediul rural sau cu venituri modeste nu-și vor putea permite să achiziționeze locuințe prin intermediul acestui program.

,,Din ceea ce propuneți, domnule ministru – extinderea termenului și creșterea sumei, dar haideți să discutăm despre satele moldovenești, despre faptul că acolo trebuie să fie oameni, că acolo se construiesc proiecte, drumuri și așa mai departe. Dar să luăm un angajat al primăriei, specialist în cadastru, de obicei cu un salariu minim de 5 mii de lei. Cu 5 mii de lei nici măcar nu te poți apropia de acest program. Nu credeți că acesta are totuși un efect electoral?”.

La rândul său, Alaiba a menționat că, în opinia guvernului, majoritatea persoanelor angajate vor putea beneficia de acest program, în special datorită ratei dobânzii de acum.

Programul Prima Casă Plus, votat în prima lectură de deputați, prevede creșterea sumei creditului de la 1 milion la 2,5 milioane de lei, extinderea termenului creditului de la 25 la 30 de ani, posibilitatea de a schimba banca care a oferit ipoteca pe parcursul rambursării și posibilitatea de a beneficia de program chiar și pentru persoanele care și-au cumpărat deja o locuință prin Prima Casă, dar a cărei suprafață este mai mică de 50 de metri pătrați.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu