Susținerea rezilienței Republicii Moldova, angajamentul de a ajuta Ucraina în fața agresiunii Ruse și relansarea relațiilor post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost printre principalele teme de discuție în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comunității Politice Europene. Peste 40 de șefi de state și de guverne de pe continentul european au participat joi la summitul organizat de Marea Britanie în Palatul Blenheim din Oxfordshire. La una dintre cele mai importante întruniri a liderilor europeni, Republica Moldova a fost reprezentată de către președintele țării Maia Sandu.
Șefa statului a scris pe rețelele de socializare că, în marja summit-ului, unii dintre cei mai apropiați prieteni ai Republicii Moldova s-au reunit separat pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldovă pașnică și stabilă. La aceste discuții au participat președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței, Emmanuel Macron, gazda evenimentului prim-ministrul britanic Keir Starmer, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, ărim-ministrul polonez, Donald Tusk, și președintele Consiliului European, Charles Michel.
„Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri”, menționat Maia Sandu.
În cadrul sesiunii principale a Summitului Comunității Politice Europene, cei peste 40 de lideri europeni au discutat despre modul de abordare a amenințărilor care afectează statele europene, inclusiv dezinformarea și manipularea informațiilor. Gazda evenimentului, Premierul britanic Keir Starmer a declarat în discursul său de deschidere a summit-ului că „ amenințarea din partea Rusiei se extinde în întreaga Europă, de aceea Europa trebuie să fie de acum încolo și mai unită.”.
„Prieteni, colegi europeni, este marea mea plăcere să vă salut aici, în Marea Britanie” 00:06 MUSACA 00:43 „ Dorim să colaborăm cu voi toți pentru a ne reseta relațiile, să redescoperim interesele noastre comune și să reînnoim legăturile de încredere și prietenie care luminează țesătura vieții europene. Și sarcina este urgentă, deoarece în joc este securitatea noastră.”
În sesiunea publică a mai ținut un discurs și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, un invitat cheie la reuniune. El a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin a eșuat în strategia sa de a fragmenta Europa și a cerut mai multe permisiuni pentru utilizarea armelor occidentale de către armata ucraineană pentru a lovi ținte pe teritoriul Federației Ruse.
„Cu cât mai puternică va fi capacitatea noastră de apărare aeriană, cu atât mai neajutorat va fi Putin. Cu cât mai puține restricții vom avea pentru a utiliza armele, cu atât mai mult Putin va căuta pace. Trebuie să existe o voință comună de a doborî rachetele și dronele rusești, la fel cum s-a întâmplat cu cele iraniene.”
Imediat după masa rotundă, cei peste 40 de lideri s-au adunat în fața Palatului Blenheim pentru o poză comună.
Liderii europeni au participat și la o recepție organizată de Regele Carol al III-lea în Biblioteca Palatului Blenheim.
Summit-ul CPE este o cunoscută platformă cheie de discuţii între țările europene despre pacea și securitatea pe continent. Ideea summit-ului a apărut în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Comunitatea politică europeană s-a reunit pentru prima dată în octombrie 2022, în Cehia. Cea de-a doua ediție a summitului a fost organizată în iunie 2023 la Castelul Mimi din Moldova, iar a treia ediție a avut loc în octombrie 2023 în Spania. Următoarea reuniune va avea loc, în luna noiembrie 2024, în Ungaria.
Lasă un comentariu