NOUTĂȚI

Strategia națională de apărare a Republicii Moldova, aprobată. Prevede un buget mai mare

Compus de Redacția STAR

Strategia NAȚIONALĂ de apărare a Republicii Moldova pentru următorii 10 ani a fost aprobată, miercuri, de către cabinetul de miniștri și prevede un buget mai mare pentru apărare, modernizarea Armatei Naționale și creșterea încrederii populației în armată, care acum se află pe locul 7 în topul încrederii. Potrivit documentului, politica agresivă a Federației Ruse reprezintă principala amenințare la adresa securității Moldovei, în timp ce NATO este garanția stabilității în regiune. Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi susține că strategia identifică nu doar riscuri și amenințări, dar și soluții.

,,Strategia clar identifică obiectivele principale de dezvoltare și acțiunile care vor urma să fie îndeplinite. La fel și rezultatele scontate care sunt propuse în această perioadă, strategia acoperă perioada 2024-2030. Strategia clar defiește amenințările care sunt pentru securitatea Republicii Moldova. Nu este amenințarea din partea Rusiei ce din activitatea Rusiei care subminează interesele naționale ale Republicii Moldova”.

O altă amenințare care este stipulată în strategie sunt atacurile hibride din partea Rusiei. În document se menționează că acestea sunt desfășurate atât direct de Rusia, cât și de grupuri sociale locale cu orientări radicale.

Expertul în securitate Andrei Curăraru susține că strategia aprobată de Executiv reglementează clar pașii pe care ar trebui să-i întreprindă Republica Moldova în caz de amenințări la adresa securității țării.

,,Când vorbim de strategia de apărare în primul rând ne referim la ceea ce se numește apărare militară. Adică acele operațiuni care sunt posibil realizate împotriva Republicii Moldova cu elemente clare legate de prezența militară rusă, de exemplu în Transnistria, realizarea unor operațiuni militare în vecinătatea mijlocită a Republicii Moldova. Cum a fost cazul când a căzut fragmente de drone în apropiere de satul Etulia. Posibilitatea de extindere a operațiunilor de război hibrid”.

Într-un paragraf separat al strategiei, sunt amintite drept amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale forțele ruse din regiunea transnistreană, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din stânga Nistrului, care ar avea capacitate operațională considerabilă.

Pentru a îmbunătăți indicatorii, strategia prevede finalizarea procesului de modernizare a echipamentelor învechite și îmbunătățirea pregătirii în domeniul militar. Pentru a realiza toate obiectivele necesare, strategia prevede că finanțarea apărării va fi majorată până la 1% din PIB pe an. Strategia urmează să fie votată în Parlament.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu