NOUTĂȚI

Sate fără apă. Locuitorii comunei Boghenii Vechi, din raionul Ungheni se plâng că nu au apă

Compus de Redacția STAR

Seceta afectează nu doar sectorul agricol. Mai multe sate din Republica Moldova au fântânile secate, iar oamenii sunt nevoiți să cumpere apă. Locuitorii din comuna Boghenii Noi, raionul Ungheni, se plâng că deja de peste trei săptămâni nu mai au apă. Lacul, râul și fântânile din localitate practic au secat. Localnicii au trimis pe adresa redacției ONE TV fotografii și filmulețe din care se poate vedea tot dezastrul.

,,Nici un gram de apă. Acest râu alimentează toate satele de pe Kula, toate satele. Aici, uite, drumul. Drumul central de la Kula la districtul Calarash. Și aici, priviți aici. Sunt gunoaie peste tot. Totul este uscat. Nu există apă, nici măcar o uncie. Nu am văzut niciodată așa ceva în cei 47 de ani ai mei”.

Oamenii din sat spun că în unele fântâni apă practic nu-i, iar în altele aceasta este murdară și nu poate fi consumată.

,,Noi o folosim, dar nu prea mult, și alții au nevoie de ea. Cred că e rândul lor să folosească fântâna în dimineața asta. E plină de noroi, nu știu de unde vine noroiul. Aici, uite, și aici. Aceasta este o fântână publică care are apă în ea”.

Primarul comunei Boghenii Noi, Veaceslav Cernei, a confirmat pentru ONE TV că localitatea are acum un deficit atât de apă potabilă, cât și de cea tehnică.

,,Situația este la fel peste tot, după cum puteți vedea. Din cauza acestei secete și a căldurii, bineînțeles, fântânile seacă, conducta de apă nu este terminată, din păcate, iar lacul seacă. Oamenii merg la fântâni îndepărtate, la un kilometru sau mai mult distanță”.

Anterior, localnicii obișnuiau să folosească apa dintr-un izvor subteran, dar acum pompa este blocată din cauza secetei. Comuna are o conductă de apă, dar aceasta nu este conectată la rezervorul situat în orașul Cornesti, din vecinătatea comunei.

,,Există soluții. Dar, Boheni Noi face parte dintr-o conductă de apă comună cu mai multe localități. Acum lucrăm împreună, iar primarul este implicat. Încercăm să ne facem partea când avem resurse. Să-l curățăm, în sfârșit. Să ne alăturăm rezervorului existent în Kornesti, astfel încât locuitorii din Boheni să aibă cel puțin apă tehnică”, a spus Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.

Potrivit președintelui raionului Ungheni, conectarea la rezervor ar putea dura câteva luni, iar alte soluții autoritățile nu au deocamdată.

,,Nu există soluții temporare, nu duci o cisternă acolo pentru că o cisternă de apă se evaporă în 30 de secunde. Deci nu există soluții temporare. Singurele soluții sunt fundamentale – aducem conducte care aduc apa de la sursă, de exemplu, din râul Prut”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că instituția pe care o conduce cunoaște problema acestei localități și precizează că mai multe sate din Moldova se confruntă cu un deficit acut de apă.

,,Cele mai afectate zone de secetă sunt în vestul țării, cum ar fi Ungheni, Fălești, Glodeni, inclusiv Hîncești în zona centrală. De aceea, avem în derulare o linie magistrală de la Chișinău la Strășeni și Călărași. În zona de sud, avem un proiect la Cahul, dar, practic, acestea sunt cele mai afectate zone”.

Deocamdată, a precizat oficialul, este la latitudinea autorităților locale să rezolve problema. În viitor, cele mai vulnerabile localități vor fi incluse în programul „Satul European”, care prevede construirea apeductelor și sistemelor de canalizare în zonele rurale.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarenco a anunțat că satele fără apă vor fi inspectate pentru a vedea dacă sursele de apă nu sunt exploatate illegal.

,,Este adevărat că atât rezervoarele, cât și apele subterane suferă din cauza caniculei. Mesajul meu pentru cetățeni este simplu și responsabil – să folosim apa cu înțelepciune. Acest lucru este foarte important, mai ales în timpul valurilor de căldură”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, doar 60-65 la sută din localitățile Moldovei sunt conectate la o sursă de apă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu