NOUTĂȚI

Optsprezece milioane de dolari, prețul pentru Stadionul Republican

Compus de Redacția STAR

Optsprezece milioane de euro. Aceasta este suma pe care o vor achita SUA Guvernului de la Chișinău pentru terenul fostului stadion Republican unde va fi construită o nouă ambasadă a Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut, miercuri de către secretarul general al Guvernului, Artur Mija. Potrivit acestuia, Parlamentul urmează să voteze ratificarea acordului în două lecturi, iar ulterior vor demara lucrările de construcție.

,,Este vorba despre 18 milioane de euro prețul pentru teren și cele două construcții ale statului care sunt amplasate pe suprafața terenului de pe strada Tighina 12. Condițiile sunt cât se poate de transparente. Este un acord prin care valorificăm acest teren”.

Executivul de la Chișinău a inclus în textul memorandumului și o serie de condiții pe care ambasada SUA va trebuie să le respecte.

,,În cadrul acordului sunt stipulate păstrarea porților stadionului intacte și revitalizarea lor și construcția unui parc public care urmează să fie transferat în posesia statului după finalizarea lucrărilor”.

Negocierile dintre SUA și țara noastră privind vânzarea terenului din centrul Capitalie pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei au început în 2008, la un an de la demolarea fostului Stadion Republican. În 2015, SUA au formulat prima solicitare oficială către Guvernul de la Chișinău în privința acestui teren, iar un prim acord în acest sens a fost semnat în iulie 2019.

În aprilie 2022, prim-ministra de atunci Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA de atunci Kent Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere privind vânzarea terenului. Anterior, Ambasada SUA a informat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul fostului Stadion Republican.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu