NOUTĂȚI

Incendiul de la Cahul a afectat 20 de hectare de teren. Din această suprafață, 12,4 hectare reprezintă pădure

Compus de Redacția STAR

Incendiul devastator din orașul Cahul, care a mistuit peste 12 hectare de pădure și peste șapte hectare de teren aferent cu vegetație, ar fi fost declanșat de către oameni. De această părere este primarul localității, Nicolae Dandiș, care a scris pe pagina sa de Facebook că o sută de pompieri și voluntari au luptat timp de opt ore cu flăcările.

,,Din păcate, peste 10 hectare (încă urmează o estimare exactă) de vegetație arsă în preajma orașului, din fondul forestier și evident nu exclud o crimă din partea factorului uman. Acesta e mediul nostru, haideți vă rog să avem grijă de el. Peste 50 de pompieri, 15 autospeciale ale IGSU, DSE Cahul și raioanele învecinate, angajați și tehnică a întreprinderilor municipale, peste 50 de voluntari (din sutele care au reacționat la apelul meu, ne-au sunat și și-au arătat dorința de implicare)”, a scris primarul orașului Cahul.

Pompierii nu confirmă versiunea primarului. Reprezentanții IGSU au precizat pentru ONE TV că urmează o anchetă în cadrul căreia va fi stabilită cauza incendiului. Aceasta ar putea dura câteva zile.

Incendiul din orașul Cahul a ajuns și în vizorul Ministerului Mediului. O echipă de specialiști de la minister dar și de la Agenția Moldsilva s-a deplasa la fața locului pentru a stabili prejudiciul. Într-un comunicat de presă Ministerul Mediului a precizat că ,,Incendiul a afectat în total aproximativ 20 de hectare de teren. Din această suprafață, 12,4 hectare reprezintă pădure din fondul forestier, iar 7,6 hectare sunt terenuri acoperite cu vegetație. Pe parcursul vizitei, s-a decis că suprafața de 7 hectare de arbore tânăr, distrusă integral, va fi inclusă pentru replantare în toamna acestui an, iar în celelalte zone afectate se va interveni cu completări necesare’‘, se arată în comunicat.

Specialiștii au mai constatat că pentru a restabili pădurea care a ars ca o torță va fi nevoie de 7 ani. TĂIAT!!! iar din bugetul de stat vor fi cheltuiți în acest scop peste 300 de mii de lei.

Responsabilii din cadrul Agenției pentru Mediu trag un semnal de alarmă după ce în ultimele zile numărul incendiilor de vegetație a crescut.

,,În stratul de aer de la suprafața solului se elimină substanțe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funingine, hidrocarburile. Substanțele toxice rezultate în urma arderii afectează apele de suprafață, afectează solul distrugând microfauna de la suprafața solului”, a spus Natalia Platon, șef laboratorul pentru calitatea aerului, Agenția de Mediu.

Specialiștii mai spun că particulele emise în atmosferă în urma incendiilor de vegetație prezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor.

,,Preponderent femeile însărcinate și copii. Aceste substanțe pot afecta ochii, căile respiratorii, sistemului nervos. Calitatea aerului foarte mult depinde de condițiile meteorologice atestate. În cazul în care noi avem precipitații atmosferice, când avem vânt, când avem temperaturi constante atunci se va ameliorat calitatea aerului. La moment pe țară condițiile meteorologice nu sunt favorabile, se atestă inversiune termică la sol.

Un alt incendiu puternic de vegetație s-a produs luni, 15 iulie în localitatea Lunga, raionul Florești. Focul, care a mistuit 80 de hectare de vegetație, se răspândea cu repeziciune spre teritoriul aeroportului Mărculești. Pentru lichidarea flăcărilor au intervenit opt echipaje de pompieri și militari. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în ultimele 24 de or au fost înregistrate 34 de intervenții ale pompierilor pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetației pe o suprafață de 120 de hectare. Incendii de vegetație au fost înregistrate în mai multe raioane, printre care Cahul, Сimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești, Ștefan Vodă. Cele mai mari prejudicii în urma izbucnirii incendiilor de vegetație uscată au fost înregistrate în raionul Cahul și Florești.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu