NOUTĂȚI

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, cei mai mulți ar vota pentru Maia Sandu, Dodon ar fi al doilea

Compus de Redacția STAR

Actualul președinte al țării Maia Sandu ar acumula cele mai multe voturi la un scrutin prezidențial, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional. Aceasta este urmată de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. Cercetarea sociologică a fost însă realizată înainte ca Igor Dodon să anunțe că formațiuna sa va susține o candidatură apartinică, adică pe cea a fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

Potrivit sondajului, pentru Maia Sandu ar vota 34 la sută dintre moldoveni. Aproape de două ori mai puțini și-ar oferi votul pentru liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, iar președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu ar aduna câte 5 procente din voturile moldovenilor.

Maia Sandu – 34 %
Igor Dodon – 18 %
Renato Usatîi – 5 %
Ion Chicu – 5 %

De asemenea, Maia Sandu se bucură în continuare de cea mai mare încredere a moldovenilor, adică puțin peste 30 la sută dintre aceștia. Președintele Republicii Moldova este urmat în topul încrederii de fostul șef de stat Igor Dodon, oligarhul fugar Ilan Șor și edilul Capitalei, Ion Ceban, care este și liderul MAN. Aceștia înregistrează o cifră care variază între 5 și 16 procente.

În ceea ce privește un eventual scrutin parlamentar, cele mai multe voturi, 30 la sută, le-ar obține Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). PAS este urmat în sondaj de PSRM, blocul oligarhului fugar Ilan Șor și PDCM.

PAS- 33 %
PSRM – 15 %
Blocul Șor- 9 %
PDCM- 5 %

Alte formațiuni, cum ar fi Partidul Nostru, Mișcarea Alternativă Națională, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova nu vor accede în Legislativ, înregistrând între unu și patru la sută dintre sufragii, relevă aceeași cercetare sociologică.

Sondajul IRI, realizat în perioada 23 mai – 13 iunie pe un eșantion de 1 225 de respondenți, are o marjă de eroare este de +/- 2,8 de procente.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu