NOUTĂȚI

Decretul semnat de Maia Sandu, prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcție, corespunde legii

Compus de Redacția STAR

Decretul semnat de președintele țării, Maia Sandu prin care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcție, corespunde prevederilor legale. Curtea Constituțională a stabilit acest lucru, declarând inadmisibilă sesizarea depusă în luna noiembrie a anului trecut de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Mai exact, Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș au solicitat să fie verificată constituționalitatea decretului președintelui Republicii Moldova din data de 26 septembrie 2023. Atunci, Maia Sandu a menționat că „semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

În octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din această funcție, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Stoianoglo a fost numit în anul 2019 în funcția de procuror general. Decretul în acest sens fiind semnat de președintele țării de atunci Igor Dodon. Recent liderul socialiștilor a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va înainta un candidat la scrutinul prezidențial, dar va susține candidatura lui Alexandr Stoianoglo, îndemnând partidele de opoziție să facă același lucru.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu