NOUTĂȚI

România și Ucraina se topesc sub valuri de temperaturi istorice de peste 40 de grade Celsius

Compus de Redacția STAR

România și Ucraina se topesc sub valuri de temperturi istorice, de peste aproape 40 de grade Celsius. În mai multe orașe din Ucraina, temperaturile anomale bat record peste record. În România codul portocaliu de joi și vineri se va transforma în week-end în roșu emis peste aproape toată țara. Este cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria măsurătorilor din România.

Agenția Națională de Meteorologie din România a avertizat despre temperaturi ce vor atinge sâmbătă și duminică 41 de grade la umbră. Mai mult, meteorologii se așteaptă ca săptămâna viitoare să fie și mai cald, iar temperaturile se atingă 42 de grade.

„Într-adevăr vorbim de un val de căldură care s-a instalat încă de duminica trecută și continuă să se extindă și să se intensifice ușor în zilele următoare. Sâmbătă și duminică să vorbim chiar de un cod roșu pentru zona județelor din Crișana, Banat, Oltenia, Munteni, din zona Moldovei. Aici ne așteptăm frecvent la maxime între 37 și 41 de grade. Acest val de căldură pare să se prelungească și cel puțin în prima parte a săptămânii viitoare. S-ar putea, sunt mari șanse să-l depășească pe cel din vara anului 2007. Atunci am avut 7 zile consecutive de caniculă”, spune Mihai Timu, meteorolog la Agenția Națională de Meteorologie din România.

Și în Ucraina temperaturile sunt caniculare, în special în regiunile sudice, estice și centrale. Joi, în Nicolaev, Poltava, Dnipro și Kirovograd termometrele au arătat temperaturi de peste 41 de grade Celsius, ceea ce este mai mult decât recordurile pentru întreaga perioadă de observație. Temperaturi similare sunt înregistrate și în regiunile Odesa, și Herson. Iar ziua de vineri, când sunt prognozate 35 de grade în capitala ucraineană, ar urma să fie cea mai călduroasă zi de 12 iulie înregistrată la Kiev, în ultimii aproape 100 de ani.

În același timp, în Grecia, Turcia și Italia temperaturile extreme de peste 42 de grade de săptămânile trecute au produs numeroase victime și incendii. În regiunile cele mai afectate de caniculă din aceste țări, temperaturile au coborât în această săptămână, în mediu la 35-37 de grade.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu