NOUTĂȚI

Trei ani de guvernare PAS. Igor Grosu, a prezentat raportul realizărilor

Compus de Redacția STAR

Deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei la UE se numără printre cea mai mare realizare a Partidului Acțiune și Solidaritate. La cei trei ani de guvernare, președintele PAS, Igor Grosu, alături de mai multe persoane, printre care activiști, dar și premierul Dorin Recean, care nu este membru de partid, a prezentat un raport privind realizările formațiunii de guvernământ.

,,Au fost ani dificili ai provocărilor și confruntărilor, dar au fost și ani în care ni s-a deschis o fereastră și o șansă istorică. De trei ani Republica Moldova merge neclintit pe calea aderării noastre la Uniunea Europeană”

,,Acum doi ani nimeni nu credea că vom fi în poziția în care să deschidem negocierile de aderare. Iată că s-a întâmplat și avem nevoie de participarea fiecăruia, avem nevoie de consolidarea societății în jurul acestui obiectiv foarte important ca să construim Europa acasă. Guvernul are un plan foarte clar și detaliat cum să transformăm în următorii cinci ani Republica Moldova să fie de nerecunoscut”, a spus premierul Dorin Recean.

Raportul a fost prezentat în fața sediului formațiunii PAS din centrul Capitalei. Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate care este și președintele Parlamentului, a enumerat reușitele, printre care construcția sau renovarea a 700 de km de drumuri naționale, locale și regionale, construcția a 800 de km de apeduct, 100 km de canalizare, dar și 700 km de iluminat stradal pe teritoriul întregii țării. În lista realizărilor se numără și reparația școlilor.

,,Tot în acești trei ani chiar dacă avem un război la hotar, noi am reușit să avansăm. Am investit 3 miliarde de lei în modernizarea spitalelor din țara noastră. Am modernizat și reparat 200 de școli și grădinițe, 500 de milioane de lei am investit în modernizarea universităților și colegiilor. Este cea mai mare investiție în instituțiile de învățământ superior”.

Totodată, Grosu a mai enumerate printre realizările PAS oferirea subvențiilor pentru agricultori și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Dar și majorarea salariilor unor categorii de bugetari, precum medici și învățători, a pensiilor, alocațiilor pentru veterani și a îndemnizațiilor la nașterea copiilor.

,,Am mărit îndemnizația la naștere pentru copii la 20.000 de lei. Este prima prestație social care ajunge la nivelul unor țări Europene. Am introdus pentru prima dată alocația lunară de 1 000 de lei pentru copii până la doi ani de zile”.

Liderii unor partide extraparlamentare au însă altă opinie despre succesele anunțate de PAS în cei trei ani de guvernare. Dinu Plângău, președintele Platformei DA, a declarat pentru ONE TV că formațiunea de la guvernare a înregistrat anumite progrese în ceea ce privește politica externă, însă nu și cea internă.

,,Foarte multe promisiuni legate de anumite reforme principiale pentru noi ca stat din păcate nu au fost realizate, începând cu reforma justiției, reforma administrativă avem mari carențe, probleme în domeniul securității și până în prezent nu avem o politică adecvată în domeniul economic sau bugetar fiscală”.

Iar președintele formațiunii politice Partidul Nostru, Renano Usatîi, susține că toate reformele au avut un eșec în acești trei ani.

,,Ați eșuat toate reformele, justiția este subjugată, economia este la pământ, este un exod nemaivăzut de oameni, de populare masivă, sărăcie, disperare, scheme politice”.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, care este și președintele Mișcării Alternative Naționale acuză guvernarea de inacțiune.

,,Astăzi se împlinesc 3 ani de când oamenii dezamăgiți realizează că toate reformele promise de PAS au rămas la nivel de slogane, iar „vremurile bune” pentru cetățeni le putem vedea doar în programul lor electoral”, a notat liderul MAN pe pagina sa de Facebooc.

În urma alegerilor parlamentare din data de 11 iulie 2021, PAS a fost votat de cel mai mare număr de cetățeni din istoria Republicii Moldova, obținând 52,8% dintre sufragii, acestea fiind echivalentul a 63 de mandate în Parlament.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu