NOUTĂȚI

Parlamentul va audia conducerea mai multor instituții de drept în contextul asasinării în Chișinău

Compus de Redacția STAR

Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii și Biroul de Migrație și Azil sunt chemate la raport în Parlament, în contextul asasinării la o terasă din Chișinău a unui interlop turc. Audierile parlamentare vor fi organizate, luni, 15 iulie, în cadrul Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică și Comsiei Juridice, iar concluziile urmează să fie prezentate la următoarea ședință a Legislativului.

,,Persoana care a fost asasinată era o persoană cu antecedente penale, iar din păcate se afla la libertate, datorită unei decizii a unui judecător. Și acest lucru nu poate să rămână fără ca noi să luăm atitudine. Noi am vrut să facem aceste audieri astăzi în plenul Parlamentului, dar în urma discuțiilor pe care le-am avut și cu instituțiilor de drept este că la etapa actuală au fost două persoane reținute ca și complice și au nevoie de timp pentru a pregăti anumite informații”, a spus Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a solicitat ca instituțiile de drept să ofere explicații cum a fost posibil ca bărbatul asasinat să se afle în libertate pe teritoriul țării noastre.

,,Cum se întâmplă ca indivizi condamnați ajung la noi și nu știu de ce, în loc să fie extrădați, întră în procedura de solicitare de azil. Chiar vreau să aud argumentele și judecătorii. Eu nu știu ce merită el demisii sau altceva. Scuzați de deciziile voastre depinde cât timp se află unele persoane foarte periculoase pe teritoriul nostru”.

Șeful Legislativului a mai spus că autoritățile vor să cunoască dacă procesul de extrădare a cetățeanului turc asasinat a fost intenționat tergiversat.

,,Noi toți vrem să aflăm câte astfel de cazuri mai avem, iată câți oaspeți de aceștia s-au îndrăgostit de Republica Moldova și dacă ei mai sunt, noi să știm câți sunt și tare repede să procesăm cererile de ședere, de ospeție și așa mai departe”.

Deputații din opoziție susțin că, pentru a evita asemenea cazuri, e necesar ca instituțiile de resort să întreprindă măsuri de profilaxie, iar colaborarea cu alte state privind schimbul de date ar trebui să fie îmbunătățită.

,,Republica Moldova ar trebui să lucreze foarte mult la schimbul de date cu autoritățile altor state. În special cu Ministerele de Interne și când există suspiciuni la frontieră când cineva încearcă să pătrundă pe teritoriul nostru să facă schimb de date”, a spus Grigore Novac, deputat BCS.

Liderul formațiunii Partidului Nostru, Renato Usatîi, a acuzat forțele de ordine din Moldova că s-au discreditat, ceea ce a favorizat producerea acestei crime. Usatîi a acuzat SIS și poliția că nu l-au monitorizat pe liderul interlop asasinat.

,,Serviciile speciale, în orice țară, sunt create pentru a preveni orice tip de infracțiune, mai ales de o crimă ca aceasta care a avut loc în Chișinău. Spuneți-mi, vă rog, cum acest lider al unei grupări criminale a ajuns în Moldova, a ajuns în libertate. Să ceri azil e suficient ca să te plimbi prin oraș și să aștepți extrădarea sau decizia privind azilul? El trebuia să fie monitorizat non-stop, pentru că el era un pericol direct asupra securității naționale”.

Iar primarul Capitalei, Ion Ceban, care este și președintele Mișcării Alternativa Națională, a solicitat poliției să intensifice controalele și să asigure securitatea oamenilor.

Bărbatul împușcat miercuri era căutat prin intermediul Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, unde fusese condamnat la 21 de ani de detenție pentru deținerea armelor de foc și muniții, trafic de droguri, dar și pentru conducerea unei organizații criminale.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile moldovenești au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care sunt încă examinate în instanța de judecată.

În mai 2022, individul a fost reținut și a cerut să i se acorde azil în țara noastră, ceea ce a pus pe pauză examinarea cererilor de extrădare. Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea de acordare a azilului încă în octombrie 2022, însă interlopul a contestat decizia în instanța de judecată.

Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Rîșcani și Curtea de Apel Chișinău au examinat cauza mai bine de doi ani și abia pe 3 iulie, cu o săptămână înainte de asasinat, a decis menținerea deciziei de respingere a azilului. Și asta după ce procurorul general a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii despre tergiversarea examinării acestei cauze, însă CSM a considerat reclamația drept neîntemeiată.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu