NOUTĂȚI

Poliția a reținut doi suspecți în cazul asasinării cetățeanului turc, împușcat ieri la o terasă din Capitală

Compus de Redacția STAR

Asasinarea cetățeanului turc la o terasă din Capitală ar fi fost orchestrată de mai multe persoane. În prezent, doi presupuși complici ai ucigașului au fost reținuți de oamenii legii, iar autorul crimei încă rămâne în libertate. Probele acumulate și obiectele ridicate de la fața locului arată că asasinul ar fi un cetățean străin. Poliția susține că ar fi vorba de o reglare de conturi dintre reprezentanții lumii criminale.

,,Sunt niște aspecte care din prima relatează o pregătire în prealabil al acestei acțiuni, cel puțin au existat niște repere de lucru sau de deplasare. Persoana de moment când s-a așezat la masă, la un timp foarte, foarte scurt s-a și apropiat persoana și a tras. Diferența din momentul deplasării la trecerea de pietoni din adiacentul școlii muzicale, până la următoarea trecere de pietoni nu poți să faci 15 minute cu bicicleta, deci ca să înțelegem că totuși a fost și un timp de așteptare în această perioadă”, a spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Bărbatul care a fost împușcat, Izzet Eren, era o persoană importantă în lumea criminalității organizate, cu multă influență în Turcia și Londra. În 2015, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare în Marea Britanie. La începutul lunii iunie, presa străină a scris că gruparea din care făcea parte victima a fost implicată într-un schimb de focuri pe străzile din Londra, iar un membru al grupării rivale a fost asasinat. În pofida trecutului criminal, bărbatul a reușit să se refugieze în Ucraina, iar după declanșarea războiului din Ucraina a intrat în Moldova prin Transnistria.

,,A doua zi de la intrare pe teritoriul Republicii Moldova persoana a fost reținută, precizez încă nu era în căutare Interpol la acea etapă britanicii lucrau cu noi bilateral pe schimb de informații bilaterale, în momentul în care l-am localizat aici pe teritoriul Republicii Moldova și am intrat cu reținerea către el, atunci a fost anunțat notița roșie de căutare în Interpol”.

Șeful IGP a precizat că Erren nu a comis nicio infracțiune pe teritoriul Republicii Moldova și a fost foarte precaut. Familia victimei, de asemenea, se află pe teritoriul țării noastre. Aceasta a fost audiată aseară de oamenii legii.

,,El cumva era foarte precar, la toate acțiunile sale. Avea căi foarte scurte unde se deplasa și când se întorcea și ce făcea”.

Cernăuțeanu a adăugat că numele victimei nu figura în dosarul Interpol. El și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că, după doi ani în care victima, cetățean turc cunoscut ca membru al unei organizații criminale s-a aflat pe teritoriul țării noastre, autoritățile responsabile nu au găsit pârghii pentru a-l extrăda. Cernăuțeanu a mai menționat că este necesar ca IGP de comun cu Inspectoratul General pentru Migrație să revizuiască termenul de acordare privind perioada de solicitare de azil pe teritoriul țării noastre.

,,Dacă vorbim despre persoane deosebit de periculoase, o astfel de cerere în instanța de judecată sa fie într-un termen restrâns, de până la 30 de zile. Dacă nu se întampla tragedia de ieri, noi nu știm unde era finalitatea acestui proces și unde urma sa ajungem cu termenul de examinare sau când s-ar fi putut finaliza acest proces”.

Cetățeanul turc a fost împușcat în data de 10 iulie în timp ce se afla pe o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. În plină zi, o persoană care se deplasa pe o bicicletă electrică, purtând cască și mască pe toată fața, a scos un pistol și l-a împușcat pe bărbatul în vârstă de 41 de ani, de trei ori în cap și de patru ori în spate. După care a plecat înspre strada Alecu Russo.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu