NOUTĂȚI

În Republica Moldova va fi implementat un mecanism de reducere a costurilor de renovare şi sporire a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale

Compus de Redacția STAR

Numărul locuințelor care vor trece de la sistemul vertical de distribuție a energiei termice la cel orizontal va crește în următoarea perioadă. În Republica Moldova va fi implementat un mecanism de reducere a costurilor de renovare şi sporire a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale, în valoare de aproape 40 de milioane de euro, dintre care în jur de 30 de milioane de euro vor fi oferiți sub formă de credite de BERD, prin intermediul băncilor noastre.Alte 9,5 milioane de euro sub formă de granturi oferă UE în sprijinul liniilor de credit acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Banii vor putea fi folosiți pentru lucrări de izolare termică şi alte lucrări de eficiență energetică şi instalarea surselor de energie regenerabilă în blocuri multietajate şi case individuale. Acordul dintre UE și BERD a fost semnat miercuri la Chișinău în timpul vizitei comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Înainte de a semna acordul, comisarul Olivér Várhelyi și ministrul Energiei Victor Parlicov au vizitat un bloc de locuințe din centrul Chișinăului, unde a fost făcută deja trecerea de la distribuția clasică a căldurii la cea orizontală, iar fiecare apartament a fost dotat cu un contor.

,, -Acest aparat verifică distibuiția căldurii. -Dar acest lucru nu înseamnă că oamenii nu pot regla temperatura de unii singuri? -Da”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, declară că trecerea la sistemul de distribuție pe orizontală vine cu avantaje, precum economisirea energiei și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

,,Demonstrează că sistemele centralizate de încălzire pot fi civilizate, pot fi confortabile, pot fi reglate de la consumator și inclusiv, facturile vor scădea”

Potrivit oficialilor, locatarii blocurilor din municipiile Chișinău și Bălți, unde a fost instalat un sistem de distribuție pe orizontală, au achitat facturi de peste 20 la sută mai mici în comparație cu perioada în care au folosit sistemul vertical sovietic de distribuție a energiei termice. Iar mecanismul, care urmează să motiveze proprietarii de apartamente și case ca să întreprindă acțiuni pentru reducerea facturilor pentru energie și consolidarea securității energetice pe termen lung, completează Fondul guvernamental de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova, acesta fiind destinat în special familiilor în dificultate.

,,Ceea ce lansăm astăzi împreună este un nou instrument pe care-l vom utiliza pentru a lucra cu băncile locale și pentru a ajunge la gospodăriile din Moldova. Acest instrument este complementar la toate eforturile care sunt deja depuse de către țară, Guvern pentru a obține eficiența energetică și noi ne vom uni cu toții și toate eforturile pentru ca împreună să putem să obținem această eficiență energetică la nivel de țară”, a declarat Catarina Bjorlin Hansen, șefa biroului BERD în Moldova.

,,Acordul pe care l-am semnat adineauri o să ofere peste 9. 000.000 de euro sub formă de granturi care urmează să sprijine o linie de credit a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 30 de milioane de euro care urmează să sprijine familiile din această țară. Prin aceasta, noi ne propunem să reducem costurile de renovare pentru obținerea eficienței energetice a clădirilor de acest gen la care suntem prezenți astăzi, dar și chiar a unor clădiri mai mari”, a declarat Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.

Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a mai menționat că Uniunea Europeană susține țara noastră în contextul crizei energetice declanșate pe fondul războiului Rusiei contra Ucrainei, dar și locuitorii săi, ajutându-i să folosească cât mai puțină energie.

,,Am văzut că această criză energetică a fost coordonată destul de bine de țară, dar cea mai bună energie este cea care nu este consumată”.

Din 2021 și până acum, Uniunea Europeană a oferit 2,2 miliarde de euro Republicii Moldova, iar alte 157, 7 milioane de euro vor fi debursate în 2024, între care 35 de milioane sub formă de sprijin bugetar, iar celelalte 122,5 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu