NOUTĂȚI

Energie verde la preșidenție. Sistemul solar în valoare de peste 103, 6 mii de dolari a fost montat cu suportul financiar al USAID Moldova

Compus de Redacția STAR

Un sistem de panouri fotovoltaice a fost instalat pe acoperișul Președinției. Instituția speră în așa mod să economisească cel puțin 15 la sută din banii cheltuiți pentru energia electrică. Sistemul, în valoare de peste 103, 6 mii de dolari, a fost montat cu suportul financiar al USAID Moldova.

,,Aceste panouri fotovoltaice pe care le vedeți dumneavoastră vor reduce în prima etapă consumul de energie electrică în președinție cu până 15 la sută. Ulterior, acest proiect urmează să fie extins și reducerea costurilor pentru energia electrică la Președinție cu până la 45 la sută. Este o sumă importantă de bani care va rămâne în bugetul de stat în fiecare an”, susține Adrian Băluțel, șef al cabinetului președintelui Republicii Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, prezent la eveniment a încurajat consumatorii casnici, dar și mediul de afaceri să investească în energia verde.

,,Până în 2030, noi ne-am asumat ca pe energia electrică să avem 30 de sută din energia electrică să provină din surse regenerabile. Proiecte de eficiență energetică, proiecte de izolarea termică a clădirilor, utilizarea eficientă a sistemelor centralizate de energie termică ele toate vin pentru a reduce acest consum de energie ca și țară per metru pătrat. Ele toate vin pentru ca într-un final noi să avem efecte pentru consumatori”.

Panourile solare au fost instalate cu suportul financiar al USAID Moldova.

,,Acesta este un exemplu pe care dorim să îl repetăm în cadrul altor instituții publice. Investițiile în securitate energetică a Moldovei reprezintă investiții într-un viitor democratic și prosper pentru oamenii din Moldova. Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina a demonstrat că dependența de resursele energetice rusești reprezintă o amenințare la securitate națională și stabilitatea economică”, susține Jeff Bryan, șeful misiunii USAID Moldova.

Panourile instalate pe clădirea Președinției au capacitate de 62 de kilowat-oră și vor genera 70.000 kWh de energie în fiecare an. În ultima perioadă, 22 de agenți economici specializați în turism și 36 de întreprinderi agricole au beneficiat de suportul USAID Moldova pentru identificarea soluțiilor legate de energia verde.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu