Mobilier vechi de pe vremea Uniunii Sovietice, podele cu găuri și ferestre prin care suflă vântul. În aceste condiții greu de imaginat sunt nevoiți să trăiască mulți tineri care își fac studiile în cadrul Centrelor de Excelență din Chișinău, arată o investigație realizată de jurnaliștii platformei ,,Cusens”. Instituțiile se află în subordinea Ministerului Educației. Reprezentanții structurii afirmă că sunt în proces de identificare a banilor pentru renovarea căminelor.
Imaginile video au fost oferite jurnaliștilor portalului ,,Cu Sens” de unul dintre cei aproximativ 290 de elevi care locuiesc în Căminul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică. Identitatea elevului este protejată, aceasta fiind una dintre condițiile tânărului pentru discuția cu jurnaliștii.
”În anul întâi am făcut reparații. Am dat câte 500 de lei, patru persoane, adică 2 000 de lei și am schimbat tapetele, am vopsit ușile. Și în anul doi ne-a schimbat din acea cameră, ne-a pus în alta, mai rea. Am văzut șobolani, unul chiar a mers pe mine”.
Directoarea Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, Mariana Barladean a făcut turul unor spații pentru spălarea hainelor și a unor bucătării, refuzând să inspecteze și camerele în care sunt cazați tinerii.
”Pe toate etajele este așa o bucătărie. Bucătăria este în plan de renovare capitală, la nivel de edificii sanitare”, Mariana Barladeau, directoarea Centrului de Excelență în Energetică și Electronică.
Aceasta a acceptat să arate camerele în care locuiesc elevii după ce jurnaliștii au primit acceptul în acest sens de la Ministerul Educației.
”Reparația este așa cum o vedeți, întreținută pe moment. Mergem și în odaia mică. Deci este sistem de bloc. Copiii au partea de odaie mică și odaie mare. La sfârșit de an academic elevii își dau odaia în primire, în baza contractului de locațiune. Foarte modest, dar își lasă curat astfel încât semenii lor… Vă dați seama că aici sunt generații întregi de copii din Republica Moldova care vin și noi, în primul rând, trebuie să-i învățăm să păstreze curățenia, s-o întrețină”, Mariana Barladeau, directoarea Centrului de Excelență în Energetică și Electronică.
Șefa instituției susține că din cei 45 de milioane de lei alocați de Ministerul Educației și Cercetării, puțin peste șase milioane de lei sunt prevăzuți pentru întreținerea căminelor Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, iar cea mai mare parte a sumei este cheltuită pentru achitarea facturilor.
”Prioritar este de a achita serviciile comunale ale instituției și ale căminelor, care sunt destul de impunătoare”, Mariana Barladeau, directoarea Centrului de Excelență în Energetică și Electronică.
Condiții aproape trase la indigo sunt și în căminele altor instituții de învățământ precum Centrul de Excelență în Transporturi.
”-Sunt condiții tradiționale, dacă vorbim de cămine sovietice. Eu le-aș considera condiții satisfăcătoare, ca să dau un calificativ.
-Când au fost ultima dată renovate căminele?
– Nu vă pot răspunde la această întrebare”, Olesea Bagrin, directoarea Centrului de Excelență în Transporturi.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, afirmă că este nevoie de investiții semnificative în cămine, subliniind că aceste clădiri sunt vechi, iar în unele s-au făcut în ultimii ani reparații, în timp ce în altele abia urmează, însă e nevoie de suport financiar extern.
”Majoritatea proiectelor de eficiență energetică pe care le vom accesa în următoarea perioadă prevăd și renovarea căminelor, inclusiv în universități și în centre de excelență. Avem o listă prioritară de 30 de obiective care urmează să fie renovate. Dintr-un proiect cu privire la locuințe sociale, pe care îl implementăm alături de Guvernul Germaniei. Avem și resurse din partea Agenției franceze pentru eficiență energetică. Și acolo am propus să renovăm și cămine din cadrul învățământului profesional tehnic și învățământul superior”, Dan Perciun, ministrul Educației.
”De la caz la caz, renovarea integrală a unui cămin durează în jur de doi ani de zile din momentul în care se identifică resursele și vă spuneam avem în jur de zece milioane de euro identificate la moment, iar încă zece milioane sunt pe drum, așa că suntem în plin proces de rezolvare a acestei probleme”, Dan Perciun, ministrul Educației.
În Republica Moldova sunt zece Centre de Excelență care se află în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, majoritatea fiind în Capitală.
Lasă un comentariu