NOUTĂȚI

Soiurile de plante, la evidență. În prezent, catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova include 2.919 soiuri, dintre care 73 sunt noi

Compus de Redacția STAR

Înainte de a ajunge în grădinile moldovenilor, fructele, legumele, cerealele și alte culturi parcurg un traseu lung. Totul începe de la identificarea și dezvoltarea soiurilor de plante, care apoi sunt testate timp de trei ani în mai multe centre de stat. Cele mai reușite și rezistente specii ajung să fie înregistrate în catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, care reprezintă o bază de date despre soiurile de plante admise pentru cultivare în țara noastră.

,,Înregistrarea în catalog, în primul rând, este un semnal pentru cei care multiplică soiuri de plante că nu au dreptul pentru multiplicarea unui soi fără invoirea autorului soiului”, spune Mihai Machidon, președinte CSTSP.

Specialiștii Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante analizează procesul de adaptare a fiecărui soi de plantă. Unele culturi se adaptează mai bine la sud, iar altele în centru. Datorită cercetărilor efectuate, agricultorilor care planifică să cultive soiuri de plante incluse în catalog le este mai ușor să preconizeze ce recoltă vor obține.

,,Dacă vorbim de culturile cerealiere, noi le testăm la șase stațiuni, începând de la Soroca, Pelinia, mergem încoace Băcioi, ne ducem la Căușeni, venim la Cahul. Orice soi este recomandat pentru o zonă anumită. Noi îl înregistrăm numai în baza rezultatelor de câmp, al analizei de câmp”.

La Grigorievca, câmpul de testare al plantelor se extinde pe o sută de hectare. Fiecare soi de plante, fie porumb, fie floarea-soarelui, este numerotat și codificat. Nici angajații centrului nu cunosc cine este autorul sau cum se numește soiul pe care îl îngrijesc și îl testează.

,,Avem 30 de hibrizi de floarea soarelui, care vor fi și în catalogul soiurilor de plante. Plus la aceasta avem testare de producere companii străine 32 de soiuri si avem testare de colectie 60 de soiuri. Sunt împărțite în patru grupe de maturitate: semitimpurie, timpurie, mijlocie și semitardivă”, susține Mihail Mazur, șef direcție de testare VCU.

De la câmpul de testare a porumbului, sorgului și meiului, ne mutăm la câmpul pentru testarea celor 36 de soiuri de grâu de toamnă. Mihai Machidon susține că din cauza secetei din ultimii ani, unul dintre aspectele importante în testarea soiurilor este perioada de precocitate a acestora.

,,Este posibilitatea și de alterna soiurile după precocitatea lor 01.08 MUSCA 01.11 Soiurile care deja sunt coapte de grâu, măcar mâine să le recoltăm și soiuri care abia în perioada de vegetație. Chiar sfătuim oamenii de a avea diferite precocități pentru a putea depăși o perioadă sau altă care este critică la noi în țară, iar seceta după cum vedem în ultimii ani o avem tot timpul”, spune Mihai Machidon.

Din cauza secetei, recoltarea mai multor culturi tradiționale a devenit dificilă în unele zone ale țării. Mai mult, recolta proastă de porumb din sudul țării a declanșat un adevărat scandal între fermieri și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. Demnitarul a declarat că statul ar putea limita cultivarea porumbului în sudul țării și le-a sugerat fermierilor să opteze pentru culturi mai rezistente la secetă.

Catalogul soiurilor de plante pentru anul curent include 2.919 soiuri, dintre care 74 sunt noi. Potrivit specialiștilor Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, doar 25 la sută dintre soiurile incluse în catalog sunt autohtone.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu