NOUTĂȚI

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a alocat Moldovei un grant de 350 de mii dolari, pentru dezvoltarea sectorului strugurilor de masă

Compus de Redacția STAR

Volumul exporturilor de struguri de masă moldovenești va crește, iar numărul țărilor în care vor ajunge strugurii noștri se va majora. Pentru atingerea acestui obiectiv, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a alocat Republicii Moldova un grant de 350 de mii dolari, care vor fi utilizați pentru dezvoltarea sectorului strugurilor de masă. Organizația va contribui și la stabilirea unui lanț valoric, care va permite fermierilor moldoveni să găsească noi piețe.

,,Noi anul recent am luat decizia să înnaintăm struguri de masă ca o alt tip de produs, despre care se cunoaște mai puțin, dar urmează va fi și merită de a fi promovat. Și de dovadă la nivel de FAO s-a luat decizia de a susține propunerea ministerului agriculturii de a promova strugurii din Republica Moldova ca un produs unic, în următorii ani, ca un produs care urmează a fi vândut, comercializat și popularizat la nivelul global, pentru că FAO este o organizația globală și are posibilitatea și capacitatea de a promova”, a spus ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, susține că proiectul este unul pe termen lung, astfel încât strugurii de masă din Moldova să poată cuceri din ce în ce mai multe piețe pentru o perioadă lungă de timp.

,,Moldova are un mare potențial în ceea ce privește strugurii de masă. Puteți observa deja acest lucru cu produse vinicole excelente și, desigur, în ceea ce privește situația geopolitică asociată cu războiul din Ucraina, o serie de piețe au fost pierdute. În acest sens, este cu adevărat important să găsim noi piețe, să producem produse de calitate adecvată și, în acest context, să sprijinim fermierii pentru ca producția lor să fie de o calitate bună pentru a găsi aceste noi piețe”.

Agricultorii susțin că dacă se va crea un lanț valoric, fermierii moldoveni vor putea fi siguri de faptul că vor avea unde să-și vândă strugurii, ceea ce înseamnă că vor investi mai mult și își vor crește producția.

,,Acuma practic exportăm peste 30 de țări, mai bine zis anul trecut am avut 33 țări din diferite continente, chiar și în SUA și Canda. Și suntem foarte bucuroși că exportăm struguri de masă în țările venicole din Uniunea Europeană. Deci exportăm și în Franța și Ispania și avem mai multe repere sau tendințe unde să dezvoltăm piețele – sânt țările Scandinave, sânt țările de Asia centrală, aicia de asemena este o piața bine de desfacerea. Și e clar că potențialul de export este nevalorificat pe deplin”, a spus Valerii Cebotari, agricultor.

Ministrul Agriculturii este convins că strugurii de masă au cucerit deja piețele din țările europene, dar menționează că acest domeniu trebuie să se dezvolte în continuare.

,,În marea sa majoritate struguri de masă din Republica Moldova corespund tuturor cerințelor și drept dovadă exporturile sunt în continu creștere inclusiv pe piața Uniunii Europene. Prețul mediu de export anul trecut în Uniunea Europeană a strugurilor s-a situat în jur de 90-95 de cenți, eurocenți ceea ce este un preț foarte bun și meritat pentru agricultorii din Republica Moldova. Noi producem în total în jur de 130 de mii de tone din acest tipuri de struguri și aproximativ 60% este export”.

Inițiativă de dezvoltare a cultivării și exportului strugurilor de masă moldovenești a fost lansată pe 27 februarie. Republica Moldova a devenit parte a proiectului „O țară – un produs prioritar”, care a ales strugurii de masă autohtoni drept produsul care are cea mai mare nevoie de promovare pe piața mondială.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu