NOUTĂȚI

Partidul de extremă-dreapta Reuniunea Națională a câștigat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța

Compus de Redacția STAR

Partidul de extremă-dreapta Reuniunea Națională a câștigat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța. Formațiunea a obținut duminică 33% dintre voturi, și este urmată de Noul Front Popular, o alianță a partidelor de stângă un bloc, care a obținut 28% în timp ce partidul centrist „Renaissance” a președintelui Emmanuel Macron a obținut aproximativ 22% dintre sufragii. Prezența la alegeri a fost una record, de 66%, cu 20 la sută mai mare decât la alegerile precedente din 2022 și cea mai bună din ultimii 40 de ani. Rezultatul final rămâne însă imprevizibil.

Rezultatul primului tur a provocat proteste în masă la Paris. Aproape zece mi de francezi s-au adunat în Piața Republicii, nemulțumiți de reușitele partidului eurosceptic și anti-imigranți a ultranaționalistei Marine Le Pen, despre care spun că este o formațiune marginală.

„Vom veni aici în fiecare seară. Vom lupta, ne vom manifesta, vom protesta, vom face tot posibilul pentru ca formațiunea să nu obțină majoritatea absolută în data de 7 iulie”.

Pe de altă parte, să sărbătorească reușitele Reuniunii Naționale au ieșit în stradă și susținătorii partidului, care acum este mai aproape de putere ca niciodată.

„Cred că este răzbunarea oamenilor pentru elitele care i-au mințit mai mult de 4 de ani. Sper că Marine Le Pen, împreună cu Jordan Bardella vor ridica țara, astfel încât valorile franceze în sfârșit să se întoarcă și să putem spera la un viitor mai bun. ”

Prim-ministrul Franței, Gabriel Attal, un aliat al președintelui Emmanuel Macron, a declarat la o conferință de presă organizată după alegeri, că obiectivul pentru turul doi este să nu permită Reuniunii Naționale să obțină o majoritate absolută în parlament.

„Spun acest lucru cu toată seriozitatea pe care momentul o cere de la fiecare dintre alegătorii noștri. Niciun vot nu trebuie să meargă către National Rally. În astfel de circumstanțe, Franța nu merită nicio ezitare. Nu trebuie să ezităm niciodată.”

Euronews scrie că pentru o majoritate absolută, un partid are nevoie de 289 de locuri, în timp ce sondajele sugerează că RN ar putea obține între 240 și 310 locuri la următorul tur de scrutin. Președintele asociației Watchdog, Valeriu Pașa susține că este prematur de atribuit partidului de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen, victoria la alegerile parlamentare.

„Cine va avea majoritatea în parlamentul Franței se va decide Duminica viitoare, în turul doi a alegerilor parlamentare. Deja vedem o tendință de coalizare a partidelor de stânga și cele centriste astfel încât să nu admită victoria în turul doi a partidului de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen”, a spus Valeriu Pașa, președintele Asociației WATCHDOG.MD.

Parlamentarii francezi sunt aleși pe baza unui vot majoritar. Dacă un candidat nu obține 50% din voturi în primul tur, primii doi candidați trec în turul al doilea. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 iulie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu