Alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat, după ce cei membri ai CSM înscriși în cursă, Ion Guzun și Vasile Șchiopu, au anunțat vineri, 28 iunie, că își retrag candidaturile. Un nou consurs a fost anunțat pentru luni, 1 iulie, iar membrii CSM care aspiră la șefia instituției au la dispoziție două zile pentru a-și depune dosarele.
,,Având în vedere că fiecare dintre noi ar urma în condițiile respective să mediteze asupra posibilității și dorinței de a-și înnainta candidatura la funcția respectivă, propunerea este să desfășurăm concursul respectiv în aceeași ședință, doar că pe ziua de luni, ca până atunci să medităm fiecare din noi și după caz să venim cu propuneri și respectiv să examinăm acest subiect tot la ședința asta doar că pentru luni începând cu orele”, a declarat Sergiu Caraman, președintele interimar a COnsiliului Superior a Magistraturii.
Membrul CSM Ion Guzun a explicat că și-a retras candidature pentru că această competiția a fost anunțată încă în 2023 și e necesar să fie anunțat un concurs nou.
,,Acest concurs a fost inițiat în anul 2023, am considerat eu personal că trebuie să încetăm acest proces și să demarăm un concurs nou pentru că eu cu domnul Șchiopu suntem candidați din anul 2023 și acest proces nu s-a încheiat de ce am considerat oportun ca aceasta procedura administrativă și atât”.
La rândul său, membrul CSM Vasile Șchiopu a explicat că din 2023 până acum s-au schimbat anumite circumstanțe și a decis să se retragă pentru a lăsa loc colegilor mai tineri. De asemenea, el a pledat ca persoana care va fi aleasă la conducerea instituției să fie dintre judecătorii delegați în CSM.
,,Eu activez în sistemul organelor de drept de 36 de ani și majoritatea acestor ani am activat deținut funcții administrative. Acum am hotărât să ofer aceasta posibilitatea generației mai tinere, să se manifeste în această postură. Eu întotdeauna am considerat că persoana care reprezintă sistemul judecătoresc trebuie să fie numaidecât judecător”.
Și președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, care este are și statut de judecător, consideră că instituția trebuie condusă de un magistrat, dar nu a exclus că ar putea fi ales în această funcție și un membru din rândul non-judecătorilor, așa cum legislația nu interzice acest lucru.
,,Personal, consider că, următorul președinte consiliului superior a magistraturii trebuie să fie din rândul judecătorilor de funcție și de carieră. Și la moment un președinte a CSM non-judecător cred că va fi mult prea un duș rece pentru sistemul judecătoresc, care și așa trece printr-o perioadă deloc ușoară. Cred că primul președinte, reieșind din procesle complexe, complicate care sunt astăzi în justiție și reformă derulată trebuie să fie judecător de cariera”.
Atât Caraman, cât și membrii CSM care și-au retras candidaturile din concursul anulat au evitat să spună dacă vor candida la șefia instituției în cadrul concursului anunțat pentru săptămâna viitoare. Acum un an, fosta președintă interimară a Consiliului Superior al Magistraturii și-a dat demisia și a propus ca interimatul la conducerea instituției să fie preluat de către Ion Guzun, care nu este judecător de carieră. Această propunere nu a fost susținută de ceilalți membri ai CSM, care l-au numit președinte interimar pe magistratul Sergiu Caraman.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii se alege prin vot secret de către majoritatea membrilor instituției, pentru un mandat de doi ani.
Lasă un comentariu