NOUTĂȚI

Biroul Politici de Reintegrare și redacția “Sotavision” a confirmat că jurnalistul rus a fost eliberat, după ce fost reținut ilegal la Tiraspol

Compus de Redacția STAR

Biroul Politici de Reintegrare confirmă că activistul și jurnalistul rus Timofei Iliușin a fost eliberat miercuri seara de către reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol, care l-au reținut ilegal luni, în timp ce realiza un material jurnalistic în regiunea transnistreană. Despre eliberarea lui Iliușin au scris și colegii jurnalistului din redacția Sotavision, o publicație independentă din Rusia, axată pe reflectarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului și de persecuții politice.

“Timofei ne-a contactat și ne-a informat că se află la Chișinău. Potrivit jurnalistului, el a fost ținut într-un centru special timp de două zile. În cele din urmă, Iliușin a fost eliberat”, a precizat publicația rusă.

Aseară, Sotavision mai scria că Iliușin ar fi fost ținut de forțele transnistrene într-un subsol, fără apă și fără mâncare, iar gardienii i-ar fi ignorat solicitările de a fi condus la toaletă. Spre dimineață, publicația a șters aceste informații, dar pe unele canale de telegram a rămas publicat mesajul neredactat.

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat pe acest caz de reținere ilegală a acestui jurnalist în stânga Nistrului și a solicitat eliberarea necondiționată a jurnalistului, prin canalul de comunicare dintre repezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. De asemenea, instituția preciezează că a sesizat autoritățile naționale de resort, fără a explica dacă se referă la organele de drept.

Timofei Iliușin a mai vizitat regiunea transnistreană și în 2023, iar atunci prezența sa a fost declarată indezirabilă de regimul separatist. Jurnalistul rus a părăsit Rusia în iunie 2022, iar în ianuarie 2023, activistul a încercat să organizeze, în capitala kirghiză Bișkek, un miting împotriva invaziei Rusiei în Ucraina și în sprijinul deținuților politici din Rusia, dar a fost împiedicat de poliție kirghiză. Ulterior, acesta a ajuns la Chișinău, unde a solicitat azil politic, cererea sa fiind încă în proces de examinare.

Guvernul de la Chișinău dă asigurări că subiectele ce țin de lipsa pluralismului de opinie în regiunea transnistreană, dreptul la libera circulație și dreptul de desfășurare a activității jurnalistice în perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale sunt pe agenda platformelor de dialog cu Tiraspolul.

Viceprim-ministrul Reintegrării, Oleg Serebrian, a remarcat, miercuri, 26 iunie, înainte de ședința Guvernului că problema accesului jurnaliștilor moldoveni pe teritoriul separatist este abordată în cadrul întâlnirilor în formatul 1+1, însă încă nu s-a ajuns la un consens.

,,Un răspuns pozitiv, deocamdată, nu există. În luna iulie vom avea o altă reuniune în formatul 1+1, în care vom relua discuțiile care au avut loc în luna iulie”.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu