NOUTĂȚI

500 de studenți își fac studiile în domeniul Animație, Game Design și Producție multimedia. Acestea sunt considerate „Profesiile Viitorului”

Compus de Redacția STAR

Animație, Game Design și Producție multimedia ar putea deveni unele dintre cele mai solicitate profesii în viitor. Studenții de la trei universități din Moldova care au acceptat provocarea de a însuși în premieră în Moldova aceste meserii acum doi ani, s-au reunit la a treia ediție a forumului „Profesiile Viitorului” unde și-au prezentat lucrările realizate. Tinerii spun că promovează noile tendinţe pe piaţa muncii şi tehnologiile avansate pentru un viitor mai ușor. La eveniment a fost prezent ministrul cercetării și educației Dan Perciun, reprezentanți ai ambasadei Statelor Unite la Chișinău, dar și profesori.

,,Este o animație de 2 minute care am realizat-o de două luni care am lucrat într-o echipă de 5 persoane și animația noastră este despre un bob mic și verde care foarte mult vrea să fie savurat și mâncat de copii, dar ajunge în mâna tatălui care face din el vin, la sfârșit este savurat dar sub altă formă”, a spus Ecaterina Bîzgu, studentă la specialitatea animație din cadrul UTM.

Studenții care își fac studiile la specialitățile animație, game design și producție media ne-au spus că au făcut această opțiune fiindcă le dă posibilitatea să transforme imaginația în creație și văd perspective mari de angajare în aceste domenii.

,,Această specialitate îmi pare una din cele mai bune oportunități pentru studenții creativi, care doresc să își dezvolte abilități în domenii noi și domenii up to dent. Deoarece piața noastră este în creștere în domeniile ca de exemplu filmmaking, domeniul game desing, domeniul animație, noi nu avem propriile noastre de creații în aceste domenii, consider că tineretul nostru are unde crește și are potențial de a lucra și de a rămâne aici”, a spus Valeria Piatico, studentă la Producție Multimedia, USM.

,,Eu sunt pasionat de video de când eram copil și când am studiat peste hotare am aflat oportunitatea să studiez despre Game Design, pasiunea mea. M-am gândit că o să fie o greșeală să nu mă alienez de colegii cu lucrurile care îmi plac și mie. Jocurile sunt ceva ce unește pe noi toți și noi în Moldova trebuie să avem a domeniului dat ca să cerem ceva care este apropiat poporului nostru și să ne popularizăm un pic și pe domeniul internațional”, a spus David Cocebaș, student la specialitatea Game Design, UTM.

,,Game Design, ce ține de specialitatea mea este u domeniu atât distractiv cât și util, este o ramură ce ar permite mie cât și colegilor mei să profesăm în acest domeniu și putem activa ca desing de jocuri de interior sau desing de saituri web, animații. Cerem personaje în cadrul specialității avem chiar discipline la care facem personaje 3D, la care crem atmosfera de joc”, a spus Maria Cojocaru, studentă la specialitatea Game Design, USM.

Profesorii afirmă că, aceste specialități au venit cu provocări, iar pentru a le face față sunt într-o continuă instruire fiindcă numărul de studenți este destul de impunător.

,,A fost o provocare din punct de vedere elaborării a programului de curriculum de învățământ, dar prin eforturile comune a Universității de Stat din Moldova și cu partenerii de la Mediacor am reușit să coagulăm un program destul de interactiv și interesant. Noi suntem într-un continu studiu și cunoștințele dobândite, perfecționarea care o facem cu diferiți traineri internaționali ne permite să lărgim tabloul nostru și să fie cât mai complex procesul acesta de predare învățare”, a spus Vitalie Guțu, lector la USM.

,,Mie personal mi-a fost greu să înțeleg conceptul de virtualitate și să îl explic apoi studenților. Deja am înțeles eu, am înțeles ce tehnologii sunt folosite și le pot explica inclusiv și studenților. La anul doi avem patru grupe la anul întâi avem trei grupe destul de suficient de mare și se observă pasiunea lor față de aceste tehnologii și se implică destul de activ în studierea lor”, a spus Natalia Pleșca, lector la USM.

,,Tot materialul care l-am predat la cursuri l-am învățat de pe internet, pur și simplu acolo informația este foarte dispersată în toate direcțiile și este nevoie de a o acumula și de a o consolida oarecum. Tot ce e nou se vede mai dispersat dar odată ce vom căpăta mai multe abilități ca cum se pune în game design, animație, ele vor deveni tot mai normale și tot mai multe locuri de muncă vor apărea și aceste profesii a viitorului vor înceta să fie numite a viitorului, dar va fi ceva normal”, a spus Victor Istrati, lector la UTM.

Profesiile Viitorului reprezintă o experiență unică pentru Republica Moldova, s-a creat ceva diferit de mediul nostru universitar, iar statul împreună cu partenerii străini investește mult pentru dezvoltarea acestor specialități, a menționat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

,,Ceea ce s-a reușit să se facă cu profesiile viitorului cred că e un experiența unic pentru Moldova, fiindcă s-a creat ceva de la zero, un pic diferit, destul de diferit față de mediul universitar standard. Fapt, că voi aveți 70 la sută din profesori care sunt din industrie care creează zi de zi în business și înțeleg de ce are nevoie piața este o oportunitate unicală. Felicitări că ați ales profesiile viitorului și ați avut curajul să încercați ceva nou pentru RM și ceea ce avem până acum e fantastic și sunt sigur că dacă păstrați aceeași energie și poftă de a învăța o să vă reușească”.

Cele trei specialități pot fi studiate din 2021 la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. La aceasta își fac studiile în prezent 500 de studenți.
Începând cu acest an specialitatea animație va fi predată și la Academia de Muzică și Arte Plastice din Capitală.

Investițiile în implementarea proiectului „Profesiile Viitorului” au fost în Moldova de aproape 2 milioane de dolari.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu