NOUTĂȚI

Aproape 16 mii de absolvenți de liceu au susținut examenul de bacalaureat la disciplina aleasă. Doi din trei elevi au optat pentru proba la geografie

Compus de Redacția STAR

Aproape 16 mii de absolvenți au susținut marți ultimul examen de bacalaureat la disciplinile pe catre le-au ales. De dimineață, în curtea Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu” din Chișinău, desemnat drept centru de BAC pentru elevii din 5 instituții de învățământ, planau emoțiile, dar și speranța că anii de studii în liceu nu au trecut în zadar. După examen, unii absolvenți care au ales să susțină examenul la geografie au ieșit dezamăgiți și cu ochii în lacrimi, pentru că sarcinile ar fi fost prea complicate.

,,Când am deschis lucrarea și am citit-o m-am speriat foarte tare. Nu m-am așteptat la așa ceva. Ați început să aveți emoții? Da, am dorit să plâng dar m-am ținut. O să plângeți astăzi? Acuma chiar, trei pași și o să plâng. La ce notă vă așteptați? După lucrarea scrisă sper un 5, asta foarte greu era, geografia, altele sunt convinsă că o să am de la șapte, opt dar aici sper macar cinci”.

,,Acolo a fost calcularea gen a temperaturii când crește altitudinea munților și gen era că la 20 de grade la poalele munților la 700 de metri și trebuia la 8 mii și ceva, asta a fost puțin mai greu eu sunt profil uman cu așa calcule în coloniță nu prea bine o duc mai ales cu așa cifre mari”.

Elevii care au ales să susțină examenul la fizică și informatică ne-au spus că au întâmpinat anumite dificultăți la noțiunile teoretice.

,,Am susținut astăzi la fizică, eu am ales examenul acesta că eu mă duc în inginerie și ce este un inginer fără cunoștințe fizice. Bacul anul acesta s-a asemănat foarte mult cu prebacul, sincer. De la toate probele de la 5 până la 12 fix ce ne-a dat înainte. Cel mai complicat a fost teoria. La probleme ai scris și nu te stresezi prea tare poți să mai revii la ele să te mai gândești încă odată, iar teoriia este un alt monstru și cea mai grea parte la fizică. Ce notă crezi că vei lua? Vreau să fiu încrezut într-un 10, dar vede”.

,,Informatica a fost destul de ușoară, am ales că mă descurc la ea. Teoria a fost singurul lucru care a creat probleme, iar restul ușor, trebuia să pui creierul și atât. Aș dori să continui studile cu informatica că e foarte ușoară pentru mine”.

Unii dintre cei care au susținut examenul la chimie s-au arătat încrezători că vor lua o notă bună.

,,În comparare cu alți ani deoarece eu am exersat și alte bacuri din anii precedenți, anul acesta a fost destul de ușor față de anii trecuți. Credeți că veți lua o notă mare? Cred, nustiu ce notă dar sper la bine, am scris destul de bine”.

,,A fost un exercițiu unde trebuia să continuăm propoziția acolo mai greu m-am descurcat. Trebuia să scriem denuirea substanței C6N5OH, mai era întrebare despre aminoacizi, din ce compuși face parte glicerolul. Din ce compuși face parte glicerolul? Nu țin minte ce am scris”.

Emoționați au fost și profesorii, care și-au așteptat elevii în curtea liceului.

,,Zâmbetul lor spune tot, dacă ies copii cu zâmbetul înseamnă că s-au descurcat bine. Pentru mine personal e o stimă și mai mare față de acest elev și o bucurie până la urmă, oricine vrea ca disciplina lui să fie în capul mesei și mă bucură faptul când copii își aleg și numărul ăsta e în creștere 2, 4 anul ăsta 7 și sper ca anul viitor să fie și mai mare numărul”, a spus Eugeniu Grigoriev, profesor de fizică.

,,Dau și eu examen cu ei împreună fiindcă azi se încunună ultimul examen la alegere și geografia e un obiect frumos, important, elevii s-au descurcat cu brio. Noi ne-am verificat dacă au făcut corect și copii care au ieșit ne-am verificat și nu au fost întrebări, totul este trecut, studiat”, a spus Ghenadie Obadă, profesor de geografie.

În acest an, cei mai mulți elevi, 9440 la număr, au ales să susțină examenul la geografie. La polul opus se află fizica, pentru care au optat doar 226 de elevi.

Sesiunea de bacalaureat se va încheia vineri, 21 iunie cu proba de examen la limba maternă. Peste 500 de candidați vor susține proba la Limba și literatura bulgară, găgăuză și ucraineană. Pe data de 27 iunie, în cele 93 de centrele de bacalaureat din toată țara, vor fi afișate rezultatele examenelor. Potrivit datelor oferite de misterului educației și cercetării, in 2023, rata de promovare a examenului de bacalaureat a constituit peste 70 la sută.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu