NOUTĂȚI

Președintele Italiei Sergio Mattarella a declarat la Chișinău că țara sa vrea să garanteze integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Compus de Redacția STAR

Italia sprijină pe deplin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost semnată de către reprezentanții Guvernelor de la Chișinău și Roma, în timpul vizitei efectuată în țara nostră de către președintele italian, Sergio Mattarella. Documentul stipulează că extinderea UE este o investiție în pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea de pe continentul european. Este prima declarație de acest fel pe care Italia o face în sprijinul unui stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Declarația comună a fost semnată de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov și de către vice-ministrul italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, Edmondo Cirielli, în prezența președinților Italiei și Republicii Moldova.

,,Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un nou și puternic semn de sprijin. Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că țara noastră are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus Maia Sandu.

,,Italia va fi alături de Republica Moldova pentru a garanta integrarea ei în Uniunea Europeană. Poziția noastră este foarte clară, aveți sprijinul nostru deplin. În acest context, suntem foarte mulțumiți de convocarea primei conferințe interguvernamentale. De asemenea, vrem să oferim orice contribuție necesară pentru ca Republica Moldova să atingă standardele europene. Republica Moldova este parte la nivel istoric a familiei europene. Țările UE trăiesc într-o atmosferă de pace, de creștere și de înțelegere reciprocă, de aceea credem că trebuie să se completeze cu integrarea altor state, precum Moldova”, a spus președintele Italiei.

De asemenea, ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, a semnat cu vice-ministrul italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, Edmondo Cirielli, Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul de la Chișinău și Executivul de la Roma pentru anii 2024 – 2027.

Sprijinul din partea Italiei pentru integrarea europeană a țării noastre este anunțat la câteva zile după ce ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, începând cu data de 25 iunie, zi în care este planificată și prima Conferință Interguvernamentală între cele două state și Bruxelles. Țara noastră și Ucraina au obținut statutul de candidat pentru aderarea la UE în 2022, la câteva luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu