NOUTĂȚI

Președintele Italiei în vizită în Moldova. Sergio Matterella a subliniat contribuția diasporei moldovenești asupra dezvoltării Italiei

Compus de Redacția STAR

Președintele Italiei, Sergio Matterella, și-a încheiat vizita de două zile în Republica Moldova, aceasta fiind prima deplasare oficială a unui șef de stat italian în țara noastră. Oficialul de la Roma a subliniat contribuția pe care o are comunitatea de moldoveni stabilită în peninsulă la dezvoltarea social-economică a statului italian. El a dat asigurări că țara sa va continua să sprijine Republica Moldova să reziste atât consecințelor războiului de la graniță, cât și ale războiului hibrid lansat de Kremlin.

Liderul italian Sergio Matterella a fost întâmpinat de Maia Sandu în curtea Președinției. El a avut nevoie de ajutorul gazdei pentru a respecta scenariul pus la punct de responsabilii de protocol, așa cum oficialul de la Roma s-a grăbit să-și ia locul la tribună, sărind peste sesiunea foto cu Maia Sandu.

,,Sunt onorată să găzduiesc prima vizită oficială a unui Președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova. Vizita dumneavoastră transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru țara noastră, în special, în contextul actual complicat de securitate regională”, a spus Maia Sandu.

În cadrul conferinței de presă comune, Maia Sandu a reamintit că mulți dintre cetățenii moldoveni se află la muncă în Italia, iar unii dintre ei au revenit acasă, contribuind la dezvoltarea Moldovei.

,,Putem vedea, azi, la Chișinău și în alte localități din țară zeci de brutării, restaurante și mici afaceri, inspirate din experiența italiană a antreprenorilor moldoveni. Aceștia au adus cu ei nu doar rețete delicioase, ci și o parte din sufletul Italiei, creând o combinație culinară unică apreciată de toți”.

La rândul său, președintele Sergio Matterella susține că nivelul actual al relațiilor moldo-italiene sunt o mărturie a legăturilor puternice care unesc Roma de Chișinău.

,,Schimburile comerciale între cele două state au depășit 660 de milioane de euro și prezența întreprinderilor italiene în mai multe sectoare ale economiei în Moldova este pentru noi un motiv de satisfacție, pentru că oferă o contribuție însemnată la dezvoltarea țării. Prietenia noastră este dovedită și de prezența unei comunități moldovene, numeroase și bine integrate care este apreciată pentru munca pe care o desfășoară în Italia și care oferă o contribuție importantă la dezvoltarea socio-economică”.

Președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile depun eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de trai din țara noastră conform standardelor din statele europene și a îndemnat cetățenii din țară și de peste hotare să participe, în octombrie, la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE.

,,Îndemn toți concetățenii noștri – și cei de acasă, și cei din diasporă – să participe la referendumul privind integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, care va avea loc în luna octombrie. Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi, Ucraina apără nu doar țara lor, dar și Moldova – ea apără întreaga Europă”.

Oficialul italian a dat asigurări că Italia va sprijini Moldova să depășească problemele provocate de agresiunea rusă în Ucraina, dar și de războiul hibrid lansat de Kremlin asupra țării noastre.

„Este un adevărat angajament nu doar din prietenia care ne leagă, dar un angajament pentru viitor în cadrul Platformei pentru dezvoltarea Moldovei creată recent”.

Luni seara, Sergio Matterella și Maia Sandu au vizionat un concert de muzică clasică, susținut la Palatul Republicii.

Spectacolul a onorat creațiile lui Giacomo Puccini, având în vedere că 2024 este anul în care este celebrată opera compozitorului italian, la o sută de ani de la tracerea acestuia în eternitate.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu