NOUTĂȚI

Optzeci de țări au solicitat ca „integritatea și suveranitatea teritorială” a Ucrainei să fie fundamentul oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului

Compus de Redacția STAR

Optzeci de țări au solicitat pe 16 iunie, printr-o declarație comună ca „integritatea și suveranitatea teritorială” a Ucrainei să fie fundamentul oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului la scară largă declanșat de Rusia în februarie 2022. Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstoc și a întrunit peste 100 de țări și organizațiii internaționale.

Reuniunea la nivel înalt este considerată punctul culminant al eforturilor depuse de Zelenski în ultimele 19 luni pentru a-i determina pe liderii mondiali să contribuie la încheierea celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

„101 state și organizații internaționale participă acum la summit și acest lucru este un succes imens, succesul nostru, succesul comun al tuturor celor care cred că o lume unită, Națiunile Unite sunt mai puternice decât orice agresor”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Federația Rusă, care nu a fost invitată și care nici nu și-a arătat interesul să participe, a catalogat summitul drept o pierdere de timp și și-a promovat de la distanță propriile viziuni privind încetarea focului în Ucraina. Nici cel mai mare susținător al Rusiei, China, nu a fost prezentă. Președintele Vladimir Putin declarase cu o zi înaintea summitului că Ucraina trebuie să-și retragă trupele din Donețk, Lugansk, Zaporijjia și Herson, precum și să renunțe la orice ambiție de a adera la NATO, în schimbul încetării războiului.

Cancelarul german Olaf Scholz a descris pacea lui Putin drept o „pace dictatorială”, iar prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a catalogat planul președintelui rus drept „propagandă”, care sugerează efectiv că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”. Mai mulți lideri occidentali au subliniat că Rusia nu are niciun interes real pentru o pace autentică și că o pace durabilă ar trebui să asigure integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ieri, Putin a înaintat o propunere. Trebuie însă să spunem adevărul, el nu cheamă la negocieri, ci la capitulare. America este alături de Ucraina, nu din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic. ”

„O astfel de pace nu poate fi capitularea Ucrainei. De aceea, precondiția este să ajutăm Ucraina să reziste în această situație împotriva acestei agresiuni, pentru că există un agresor și o victimă. În al doilea rând, este clar faptul că nimeni din această sală nu este în război cu Rusia, însă fiecare dorește o pace durabilă care să respecte dreptul internațional și restabilirea suveranității Ucrainei”, a spus pre;edintele Franței, Emmanuel Macron

„Ecoul războiului de agresiune al Rusiei, răsună în întreaga lume. Prețurile pentru energie și alimente au explodat. Este o lecție pentru întreaga lume. Este oare corect ca o țară mai mare să invadeze și să rupă teritoriul de la un vecin mai mic? Răspunsul este evident, nu!”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen

În cadrul summitului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că pacea pentru Ucraina înseamnă și pacea pentru Moldova. Ea a subliniat că pacea e atunci când granițele sunt respectate, iar fiecare popor își decide propria soartă.

„Pacea nu înseamnă capitularea în fața agresorului. Ocuparea unor zone sau țări întregi nu înseamnă pace și nu poate să constituie niciodată fundamentul păcii. Pacea nu poate fi îngrădită în interiorul granițelor; ea trebuie să fie promovată și răspândită. De aceea, extinderea Uniunii Europene, în esență un proiect de pace, este cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabilă pe continentul european. În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei ”.

Textul susţinut de marea majoritate a țărilor participante mai prevede că orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina este inacceptabilă. Securitatea energiei nucleare este esențială inclusiv prin revenirea sub controlul Ucrainei a Centralei Nucleare de la Zaporojie, dar și necesitatea eliberării tuturor prizonierilor de război, inclusiv întoarcerea în Ucraina a copiilor și civililor ucraineni deportațide Rusia.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu