NOUTĂȚI

Șaptesprezece localități din țară rămân fără energie electrică. Din cauza vremii instabile, muncitorii nu pot înlătura consecințele intemperiei

Compus de Redacția STAR

Toate drumurile naționale sunt deblocate după intemperia de acum două zile și peste tot în țară se circulă fără niciun impediment, anunță Administrația de Stat a Drumurilor. Pe de altă parte, ploaia care nu contenește le dă bătăi de cap angajaților de la spații verzi. Aceștia sunt nevoiți periodic să-și întrerupă lucrările de înlăturare a consecințelor intemperiei în Capitală. Întreprinderea municipală anunță că nu a reușit deocamdată să îndepărteze toti arborii doborâți de vijelie.

Și în mai multe localități din țară se efectuează lucrări după ploaia torențială și vântul puternic de marți seara. Furnizorul de energie electrică Premier Energy a suplimentat numărul de echipe care lucrează pe teren la restabilirea energiei electrice în mai multe localități. Potrivit purtătorului de cuvânt al Premier Energy, 17 localități, dintre care 16 sunt din raionul Orhei, sunt deconectate de la energia electrică.

„Sunt peste 60 de echipe care este un număr suficient pentru a face față de moment este mai mult decât în zilele obișnuite. Acest număr s-a suplinit, ele sunt dotate cu multe materiale care sunt necesare pentru efectuarea acestor lucrări, sortimentul acestor materiale este diferit, deoarece s-a deteriorat diferite echipamente de la cabluri izolatoare, elimente de fixare, pilorni. Specificul efectuării acestor lucrări că mai întâi se efectuează securizarea locului defecțiunilor se deconectează lumina pentru a se exclude riscurile de electrocutare, acesta este cel mai important”, a spus purt[torul de cuv\nt al Premier Energy, VASILE GRIBINCEA.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să nu atingă cablurile căzute la pământ, să deconecteze pe timp de furtună aparatele și utilajele electrice și să închidă geamurile și ușile locuinței.

„În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul. Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric”, a declarat ofeițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

Ploia de joi a transformat mai multe străzi din capitală în adevărate râuri. Internauții au postat pe rețelele sociale imagini surprinse pe strada Calea Basarabiei și Vasile Lupu.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis joi Cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova și pentru data de 14 iunie. Astfel, meteorologii prognozează ploi puternice cu descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În data de 11 iunie, o furtună puternică a lovit Republica Moldova. Inmperia a făcut două decese. Situația a fost dezastruoasă atât în Chișinău, cât și în suburbiile capitalei, unde au fost doborâți zeci de copaci și au fost afectate mașini, acoperișuri, drumuri, mobilier urban, precum și instituții sociale sau educaționale. Sute de salvatori, polițiști și carabinieri au intervenit pentru a debloca drumuri sau mașini peste care au căzut copaci, crengi sau fire electrice. Numărul solicitărilor la Serviciul 112 s-a dublat în comparație cu o zi obișnuită.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu