NOUTĂȚI

Zeci de ambulanțe, echipamente militare neletale, drone și corturi cu ustensile medicale performate au fost expuse marți la tabăra militară 142 din Chișinău

Compus de Redacția STAR

Zeci de ambulanțe, echipamente militare neletale, drone și corturi cu ustensile medicale performate, dispozitive pentru consolidarea capacităților de distrugere a explozibilelor au fost expuse miercuri la tabăra militară 142 din Chișinău. Prezentarea a fost organizată cu prilejul vizitei delegației Comitetului „Instrumentul European pentru Pace”, prin intermediul căruia Moldova a beneficiat de echipament în valoare de 7 milioane de euro. Donația a fost oferită pe parcursul unui an Armatei Naționale.

Echipamentele achiziționate până în prezent sunt deja sunt utilizate de specialiștii din subdiviziunile medicale și de geniu ale Armatei Naționale în cadrul activităților de instruire, dar și pentru îndeplinirea misiunilor specifice de neutralizare a obiectelor explozive.

„Este dotată cu mai multe agregate, precum agregatul electric care este generator. Plus la aceasta aici este echipament pentru patru persoane, este costum greu de protecție în caz de obiectemai periculoase care necesită apropierea în costum”, a spus Aalexandr Atroșenco, maior în cadrul Batalionului Geniu.

„Aici avem detectoare metalice și nemetalice, multimetru, mașina de dare a focului. Aici avem setul de funii și cârlige care se folosește pentru a muta obiectele explozive de la distanță cu ajutorul diferitor scule necesare. ”

Donația numără și 30 de corturi cu echipament medical modern, precum pompe pentru administrarea automatizată a medicamentelor.

„Instrumente chirurgicale pentru stoparea hemoragiei, pentru că toate momentele care se încep la primirea pacientului, este oprirea hemoragiei, deja stabilizarea lui și pregătirea pentru evacuare”, a spsu Alexandru Leșan, colonel în cadrul Brigăzii numărul 2 de Infanterie Motorizată.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a subliniat că sprijinul acordat denotă faptul că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova în procesul de consolidare a capacităților naționale de apărare.

„Toate investițiile în apărare pe care le facem împreună cu partenerii noștri sunt cu un singur scop, de a asigura pacea și lliniștea în țara noastră. Nu există nici-o țată neutră din Europa care nu-și respectă armata și nu investește în ea.”

La rândul său, ambasadorul UE în Moldova Jānis Mažeiks a menționat că echipamentul va permite Armatei Naționale să-și sporească eficacitatea operațională în conformitate cu standardele occidentale.

„ Instrumentul european pentru pace va oferi de asemenea suport pentru logistică, mobilitate, comandă și controlul forțelor armate ale Republicii Moldova, apărarea cibernetică, recuoașterea aerianp fără pilot, comunicațiile tactice, supravegherea aeriană și capacitățile de apărare electronică. Reziliența Moldovei este și reziliența noastră. ”

În luna aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat o nouă asistență pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova în valoare de 41 de milioane de euro.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu