NOUTĂȚI

Peste o mie de absolvenți, dintre care 421 cetățeni străini din 13 țări care au studiat la USMF, au depus jurământul lui Hippocrate

Compus de Redacția STAR

Medici și farmaciști cu acte în regulă. Peste 1000 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au jurat miercuri să își facă meseria cu demnitate, credință și devotament pentru a salva vieți. La eveniment a fost prezentă președinta țării, Maia Sandu, profesori și părinții.

Viitorii medici ne-au spus că sunt mulțumiți de realizările obținute în cei șase ani de studii care au trecut cu multe nopți nedormite.

„Am fost nevoită să uit de distracție în anumite seri, în general mai puțină distracție și ore de somn a necesitat mai multă dedicare de sine multă învățătură și multă străduință”.

„Trăiesc un alvalgen de emoții de fericire de implinire de recunoștință și totodată și o mică tristeță că s-a finalizat tot anii de studii dar este un moment unic, irepetabil pentru noi și suntem încrezuți că vom reuși în continuare să atingem scopurile și să devenim sprijin de încredere pentru viitorii pacienți”.

„A fost foarte greu deoarece am trecut și prin pandemie și asta a fost o încercare pentru noi ca să ne adaptăm la modul de învățare online, a fost cu lacrimi , emoții de nedescris, clipe frumoase petrecute alăruri de prieteni, colegi, profesoiri și familie, dar emoțiile zilei de astăzi au încununat tot parcursul celor șase ani de zile”.

Absolvenții afirmă că sunt gata să își asume obligațiunea jurământului în orice localitate din țară și sunt conștienți de profesia aleasă.

„Cu siguranță voi rămâne la locul de trai fiindcă acolo avem nevoie de specialiști, periferia suferă de specialiști cred că noi susținem baștina noastră”.

„O să îmi îndeplinesc contractul care l-am avut cu universitatea fiindcă sunt recunoscătoare universitățiii pentru cele oferite recunoscătoare statului că ne-a oferit posibilitatea să studiez la buget și am fost scutiți de aceste taxe”.

„O sută de procente că rămân în RM sunt dator acestui stat, deoarece statul și universitatea au învestit în noi șase ani de zile, suntem dotați și am văzut de toate e și normal să întoarcem statului ce i se cuvine”.

Părinții, copleșiți de emoții ne-au spus că sunt mândri de odraslele lor.

„Sunt mândră că..am emoții …fica absolvește anul acesta. Este frumos și deosebit de a avea profesia de medic”.

„Ca și în prima zi când am depus actele împreună și în această zi deosebită ca și ultima zi ultima zi de universitate iarăși avem aceleași emoții. O sprijinim cum am sprijinit-o tot acești șase ani de a fi o creștină bună de a ajuta lumea la bine și la rău”.

Prezentă la eveniment președinta Maia Sandu a felicitat absolvenții și a menționat că autoritățile depun eforturi pentru dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova, astfel încât tinerii specialiști să nu plece din țară.

„Dragi absolvenți, viitori doctori felicitări cu prilejul acestei ceremonii frumoase, prezenta vostră astăzi aici este dovada perserverenței și disciplinei voastre, a capacității de muncă a profesiei voastre alasă. Vă mulțumesc că ați făcut această alegere știind cu ce preț să plătiți pentru ea, dar și cât de neprețuită este salvarea oamenilor. Tinerii medici care vin să lucreze în regiunele rurale primesc o idemnizație la angajare de 120 de mii de lei într-o singură tranșă, astfel dormim să atragem în localități si să atragem servici medicale de calitate”, a spus președintele țării, Maia Sandu.

În acest an 1025 de persoane au absolvit Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” dintre care 421 cetățeni străini din 13 țări.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu