NOUTĂȚI

Guțul sancționată de SUS. Sancțiunile au fost aplicate pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul neconstituțional al acestuia

Compus de Redacția STAR

Bașcana găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost sancționată miercuri de către Statele Unite ale Americii. Sancțiunile au fost aplicate pentru complicitate activă cu oligarhul penal fugar, Ilan Șor, și partidul neconstituțional al acestuia, precum și pentru înlesnirea acțiunilor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Mai exact, sacțiunile prevăd blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA.

Premierul Dorin Recean susține că decizia SUA trebuie să fie un exemplu pentru justiția din Republica Moldova.

„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova”, a scris Recean pe canalul său de Telegram.

Jurnalistul din Găgăuzia, Mihail Sirkeli susține că sancțiunile aplicate Bașcanei Evheniei Guțul sunt un puternic semnal pentru Kremlin.

„Este un prim pas pentru a limita activitățile și practicile în favoarea Federației Ruse și ale lui Ilan Șor. Aici trebuie să se implice și organele de drept din Moldova, deoarece acestea nu reușesc să țină pasul cu sancțiunile internaționale”.

În ultima perioadă Evghenia Guțul a întreprins mai multe vizite în Federația Rusă, unde a participat la diferite evenimente alături de fugarul penal Ilan Șor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu