Noi numiri la șefia Procuraturii Generale. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat numirea a doi adjuncți ai procurorului general Ion Munteanu. Este vorba despre Sergiu Russu, care a deținut anterior funcția de procuror șef interimar al PCCOCS și despre Sergiu Brigai, care a asigurat până acum interimatul funcției de adjunct al procurorului general. Candidaturile celor doi au fost înaintate de Munteanu și au fost aprobate unanim de către membrii CSP.
„Astăzi CSP a confirmat ordinile și demersuri ale procurorului general de denumirea în funcție de adjuncți a Domnului Sergiu Rusu, care urmează să fie responsabil pe domeniu urmărirei penale, exercitarea și conducerea urmărirei penale și Domnul Sergiu Brigai pe domeniul judiciarului. În cazul Domnului Brigai el are raport comisiei vetting pozitiv, are confirmarea CSM-ului și nu este necesar evaluarea repetată. În cazul domnului Rusu el n-a fost supus evaluării integrității financiare și etice”, a spus Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor
Potrivit președintelui CSP, Comisia Vetting a acceptat să efectueze prioritar evaluarea integrității etice și financiare a procurorului Sergiu Russu, care a deținut până acum funcția de șef al secției combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale.
Ion Munteanu a explicat că l-a selectat pe Russu pentru a-l înainta în funcția de procuror general adjunct pentru că a condus PCCOCS, instituție care a investigat cazurile care țin de securitatea statului și are o reacție potrivită în situații de criză. Procurorul general a menționat că numirea în funcție a adjuncțiolor săi reprezintă un semnal de stabilitate în sistemul procuraturii.
„Acest exercițiu este foarte important pentru sistema procuraturii, așa cum am menționat anterior, în primul rând este un semnal, sau un mesaj foarte clar de stabilitatea în rândul procurorilor. Ați văzut și în cadrul prestației acestor candidați în consiliul fiecare din ei a făcut referință la conceptul de managemet care l-am prezentat în cadrul concursului. Obiectiv este foarte clar – fiecare din noi trebuie să contribuim maxim de activ la îndeplinirea acestui concept și sarcinei oricare eu am propus în calitatea de procuror general”.
Munteanu s-a referit și la faptul că structurile procuraturii sunt conduse acum de persoane care doar asigură interimatul și nu au un mandat cu acte în regulă, ceea ce afectează activitatea instituției.
„Aproximativ mai bine de 50% din funcțiile de conducere astăzi la moment sunt asigurate prin interimate. Acest fapt are repercusiune negative pentru efeciența sistemei procuraturii. Sper că cât de curând Consiliul va decide anunțarea concursului pentru aceste funcții, imperios necesar astăzi este asigurarea funcțianalității maxime a PCCOCS”.
Și președintele Consiliului Superior al Procurorilor este de părerea că numirea șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale reprezintă o prioritate.
„Noi ne propunem prioritar în PCCOCS să anunțăm concurs, sperăm maxim într-o lună, doar este important să avem și comisia de preselecție, pentru a alege procurorul-șef a procuraturii specializate legea prevede că nu este în competența doar a CSP-ului, trebuie să există și comisia în acest sens. Sunt 5 persoane, dintre care 3 numiți de CSP și alți doi numiți de a exponenții ministerului justiției și președinției”, a spus Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor.
Ion Munteanu a fost numit în funcția de procuror general prin decret prezidențial în data de 1 iunie, după ce a obținut cel mai mare punctaj în cadrul consursului organizat de CSP.
Lasă un comentariu