Peste 17.000 din cei aproape 20.000 de mercenari Wagner care au murit în timpul asaltului orașului ucrainean Bahmut erau, de fapt, prizonieri recrutați, arată o investigație publicată luni de BBC Russian Service și Mediazona. Jurnaliștii au obținut accesul la documente referitoare la plățile postume către rudele celor decedați în perioada ianuarie 2022 – august 2023. Potrivit investigației, în acest interval de timp, compania de mercenari a cheltuit pentru aceste plăți aproximativ 108 miliarde de ruble, echivalentul a peste un miliard de euro.
„Am primit o listă cu date personale ale aproape 20.000 de mercenari Wagner care au murit în Bahmnut, dintre care nu jumătate, așa cum a susținut Prigojin, ci 88% erau prizonieri. Aceasta înseamnă mai mult de 17.000 de decese. În toate cazurile, cunoaștem numele, numărul de identificare și data morții acestor persoane”, a spus Olga Ivșina, jurnalist BBC.
Liderul mercenariuilo Wagner de atunci, Evgheni Prigojin a recunoscut că a pierdut aproape 20.000 de mercenari în luptele pentru Bahmut, însă susținea că doar jumătate dintre ei sunt prizonieri.
„ În timpul operațiunii, am ales 50.000 de prizonieri, dintre care aproximativ 20% au murit. Au murit exact la fel de mulți ca cei care au venit la noi în bază de contract”, a declarat Evghenii Prigojin, fost liber al Grupului „WAGNER”
Datorită jetoanelor speciale de identificare pe care le primeau deținuții recrutați, jurnaliștii au constatat că cel puțin 48.000 de prizonieri au răspuns apelului lui Prigojin de a merge la război în Ucraina.
„Avem nevoie doar de trupe de asalt. 60 % din băieții mei sunt anume soldați de avangardă, iar voi veți fi unii dintre ei”, a declarat Evghenii Prigojin, fost liber al Grupului „WAGNER”
Potrivit investigației, pierderile Grupului Wagner în Bahmut ajungeau uneori la peste 200 de persoane zilnic. Așa cum a promis Prigojin, deținuții erau „în avangardă”. Grupurile de asalt, formate din 8-12 persoane, trebuiau să se apropie de pozițiile ucrainene, servind drept carne de tun, susține expertul britanic Sammuel Cranny-Evansm.
„Unitățile formate din deținuți erau trimise primele spre pozițiile ucrainene. Ei atacau, provocând forțele armate ucrainene să deschidă focul. „Wagner” avea nevoie să obțină informații pentru a afla poziția punctelor de foc și a punctelor de sprijin ale ucrainenilor, pe care apoi le atacau cu artileria”, susține Samuel Cranney-Evans, expert militar Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie.
În iunie 2023, fondatorul „Grupului Wagner” a declanșat o revoltă împotriva Ministerului Apărării al Federației Ruse. Mercenarii din cadrul companiei au preluat controlul asupra unor obiective din Rostov-pe-Don și Voronej, anunțând un „marș spre Moscova”. Cu toate acestea, ulterior s-au retras în taberele lor de teren. Două luni mai târziu, conform datelor oficiale, Evgheni Prigojin a decedat în urma prăbușirii unui avion în regiunea Tver.
Lasă un comentariu