NOUTĂȚI

Gorman a rămas fără distincții. Maia Sandu a semnat decretul de retragere a acestora

Compus de Redacția STAR

Fostul comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan, care este suspectat de colaborare cu serviciul de informații militare al Rusiei, GRU, a rămas fără distincții de stat. Acestea i-au fost retrase printr-un semnat pe 11 iunie de președinta țării, Maia Sandu.

Potrivit decretului prezidențial, lui Gorgan i-a fost retrasă medalia „Meritul Militar”, conferită prin decretul președintelui țării în data de 14 iulie 2006, și ordinul „Credință Patriei”, clasa III – conferit de șeful statului în data de 1 septembrie 2015.

Decretul poate fi contestat în instanță în termen de 30 de zile.

În data de 5 iunie, portalul The Insider a publicat o investigație jurnalistică potrivit căreia fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, oferea informații secrete agenţilor GRU. Potrivit investigației jurnalistice The Insider, Igor Gorgan ar fi fost în contact cu ofițerii GRU, încă din 2004, dar ar fi intensificat comunicarea după ce Rusia a invadat Ucraina. Și ar fi furnizat informații secrete, precum cele despre exerciții militare organizate de Armata Națională, dar și ar fi încercat să intre în grațiile serviciilor speciale rusești cu asigurări că țara noastră este pregătită pentru intrarea trupelor ruse, sugerând că armata moldovenească nu va opune rezistență. Serviciul de Informații și Securitate a confirmat informațiile, dând asigurări că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize sau împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu