NOUTĂȚI

Rezultatele parțiale ale alegerilor europarlamentare arată că parcursul european al Moldovei nu este în pericol, susțin unii experți în domeniu

Compus de Redacția STAR

Rezultatele alegerilor europarlamentare nu pun în pericol parcursul european al Republicii Moldova întrucât majoritatea din Parlamentul European, conform rezultatelor parțiale, este pro extinderii UE, dar și aderării țării noastre la ea, au declarat unii experți pentru ONE TV. Aceștia, însă accentuează că este mult mai important ca țara noastră să își facă bine tema pentru acasă la acest capitol, dar și rezultatul referendumului pe tema aderării la UE din toamna acestui an, este tot atât de important.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, a menționat că nu au învins partidele de dreapta extremiste chiar dacă acestea au înregistrat o creștere.

,,Majoritatea, oricum, va fi creată de către partidele mainstream sau moderate cum le spunem noi. Este adevărat s-a produs un shift, o schimbare spre dreapta. De exemplu, creștin-democrații germani au câștigat alegerile detașat, respectiv este partidul Ursulei Von Der Leyen, respectiv putem să spunem că mari schimbări în garnitura funcțională a Uniunii Europene a Comisiei Europene nu se vor produce”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Drept urmare, susține directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, dar și șeful executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, noul Parlament European va susține aderarea țării noastre la UE.

,,În această iterație, în Parlamentul European, cred că vom avea în continuare un suport destul de mare din partea conducerii Parlamentului European și a Comisiei Europene. Sigur că unele decizii vor fi promovate cu mai multă gălăgie, fiindcă au venit mai mulți populiști acolo, însă din numărul total de europarlamentari nu sunt majoritatea și ei sunt destul de diferiți”, a mai adăugat Vadim Pistrinciuc..

,,Dacă ne uităm pe aceste rezultate preliminare, atunci acea majoritate în Parlamentul European care a existat în ultimii cinci ani, are o probabilitate foarte înaltă de a fi recreată și, respectiv, să fie realizate acele promisiuni sau viziuni cristalizate de instituțiile europene în mandatul precedent, perioada 2019-2024”. 09:31 MUSCA 02:09 Cel mai probabil nu vom asista la anumite schimbări când vine vorba de politica de extindere a Uniunii Europene”, a declarat Iulian Groza, directorul executiv IPRE.

Experții mai susțin că decizia privind acceptarea Republicii Moldova în marea familie europeană depinde și de ea, nu doar de reprezentanții UE.

,,Următorul pas important cum ziceam ține de lansarea oficială sau așteptarea principală este lansarea oficială a acestor negocieri în formatul conferinței interguvernamentale care ar urma sau ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie”, a mai adăugat Iulian Groza.

,,Totul depinde de cum ne vom face noi temele de acasă și ce rezultat vom avea și noi la referendumul nostru european din această toamnă”. 02:49 MUSCA 03:41 Actualmente, în primul rând, trebuie să le arătăm tuturor că noi, într-adevăr, am ales această direcție, direcție funcțională și existențială după mine, în altă parte n-ai încotro, altfel spus trebuie să arătăm la referendum că vrem acest lucru și mai departe să ne ținem de reforme”, a spus Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS.

Igor Grosu, președintele Parlamentului care este și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, declară că rezultatele scrutinului europarlamentar vor avea un impact direct asupra parcursului european al țării noastre, care așteaptă deschiderea negocierilor de aderare la sfârșitul acestei luni.

,,Sigur, prezența eurodeputaților români de la sine ne vorbește deja despre un suport masiv de care o să beneficiem, familia politică din care facem noi parte la fel avem toată susținerea. Eu sunt sigur că dincolo de decizia politică pe care o așteptăm suntem în preajma unor decizii foarte bune pentru Republica Moldova”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului .

Iar Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, formațiune de Opoziție, susține că ,,rezultatele alegerilor în Parlamentul European arată că tot mai mulți cetățeni din țările europene pledează pentru o politică orientată spre interesele naționale ale țărilor lor natale. Republica Moldova trebuie să ia învățăminte de la procesele politice din Europa, care dezvăluie instabilitatea și incertitudinea în relațiile dintre țările UE, și noi trebuie să ne concentrăm pe consolidarea unei politici moldovenești cumpătate, al cărei țel să fie Interesul Național al Republicii Moldova. Nu este corect și înțelept să sacrificăm toate interesele noastre economice, de patrimoniu național, de identitate, de integritate teritorială și de suveranitate, de dragul aderării la proiectul UE care devine instabil, aplică duble standarde, se militarizează și ne abordează pe noi ca pe un teritoriu-apendice, ca pe o colonie în scopuri geopolitice străine nouă. Interesul Național al Republicii Moldova este să mențină relații prietenești cu toate țările, fără a deveni parte a vreunui bloc militar sau a vreunei uniuni de state care ar impune ca precondiție de aderare cedarea din suveranitate și dușmănia cu alte state”.

A notat fostul șef de stat pe pagina sa de Facebook. În data de 23 iunie se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, iar în data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a oferit aviz pozitiv privind startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova, decizia fiind calificată drept o victorie a tuturor cetățenilor țării de către liderii de la Chișinău.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu